Biden, Trump’ın kaç yalan söylediğini açıkladı! "Trump tek bir münazarada en çok yalan söyleme rekorunu kırdı"

ABD Başkanı Joe Biden, dünkü yayında Donald Trump'ın 26 yalan söylediğini belirterek "Dün gece Trump'ı gördünüz mü? Tek bir münazarada en çok yalan söyleme rekorunu kırdı" dedi.

Biden, Trump’ın kaç yalan söylediğini açıkladı! "Trump tek bir münazarada en çok yalan söyleme rekorunu kırdı"

ABD Başkanı Joe Biden, Atlanta'da basının sorularını yanıtladı. Dün akşamki yayında Beyaz Saray yetkililerinin "Başkan grip" yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Biden, "Evet boğazım ağrıyor." dedi. Biden, dünkü performansına ilişkin olarak da "Bence iyi iş çıkardık." diye konuştu.

"YALANCI BİRİYLE TARTIŞMAK KOLAY DEĞİL"
Demokratların canlı yayın sonrası dile getirdiği eleştiriler ve endişe hakkında ise Biden, "Yalancı biriyle tartışmak kolay değil." ifadesini kullandı.

TRUMP 26 KERE YALAN SÖYLEDİ
Trump'ın canlı yayın tartışmasında 26 kere yalan söylediğini iddia eden Biden, "Dün gece Trump'ı gördünüz mü? Tek bir münazarada en çok yalan söyleme rekorunu kırdı" dedi. Biden, "Bu seçimi kazanmak niyetindeyim" dedi. 

Biden, Trump’ın kaç yalan söylediğini açıkladı! "Trump tek bir münazarada en çok yalan söyleme rekorunu kırdı" - Resim : 1

PEKİ, TRUMP HANGİ KONULAR HAKKINDA YALAN SÖYLEDİ?

1) KÜRTAJ HAKKI
Trump, canlı yayında Demokratların kürtaj hakkını “bebek doğana kadar” savunduğunu iddia ederek herkesin Roe v Wade’in geçersiz kılınmasını istediğini söyledi. Roe v. Wade, kürtaj hakkını federal düzeyde tanıyan bir kanundu. Trump başta olmak üzere Cumhuriyetçilerin savunduğu bu argümanın gerçeklikle çok bir ilgisi bulunmuyor. Aksine ABD’de kürtaj olanların yüzde !’inden daha az bir oranı hamileliğin 21. haftasından sonra kürtaj oluyor. Bunun temel nedenleri de genelde yaşanan sağlık sorunları. Dolayısıyla ABD’de hamileliği sonlandırma uygulamaları genellikle 21. haftanın çok öncesinde gerçekleşiyor.

2) ABD’NİN ÇEVRE POLİTİKASI
Eski başkan canlı yayında ülkenin “çevre sağlığı konusunda çok iyi sonuçlar elde ettiklerini ve bugüne kadarki en yüksek verileri elde ettiklerini” iddia etti. Trump’ın bahsettiği bu çevre göstergelerinin tam olarak neye tekabül ettiği bilinmese de Guardian’ın araştırmaları aksini gösteriyor. Araştırmalara göre Trump hükümeti, ülkeyi çevre sağlığı açısından 75 kat daha kötü hale getirdi.

3) SINIR GÜVENLİĞİ
Trump, Biden’ın sınır politikalarını eleştirirken kendi hükümetinin tarihteki en iyi sınır güvenliği politikasına sahip olduğunu iddia etti. Göçmenler konusundaki endişeler her ne kadar Biden hükümetinde artış gösterse de göçmenlerin ABD’ye girişindeki artış Trump hükümeti döneminde başladı.

4) 6 OCAK KONGRE BASKINI
Trump, 6 Ocak Kongre Baskını sorusunu geçiştirdi, dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi ise ulusal muhafızları görevlendirme teklifini geri çevirdiğini iddia ederek suçladı. Ancak Pelosi’nin ulusal muhafız birliklerini konuşlandırma teklifi aldığına dair hiçbir kanıt yok. Öte yandan teklif alsa dahi bu teklifi geri çevirme yetkisine sahip değil.

5) STORMY DANİELS VE TARİHİ SUS PAYI DAVASI
Trump’ın mahkumiyet kararları tartışmanın çok ilerleyen saatlerinde gündeme geldi. Uzmanlar bunu Biden’ın kaçırdığı bir fırsat olarak değerlendiriyor. Biden tartışmanın son dakikalarında Trump’ın 34 farklı suçtan hüküm giymesine atıfta bulunarak eşi hamileyken eski porno yıldızı Stormy Daniels’la cinsel ilişkiye girdiğini söyleyerek Trump’a saldırdı. Biden, Trump’a dönerek “Bir sokak kedisinin ahlakına sahipsin” dedi.

NE OLDU? 
ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Joe Biden ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, ilk canlı yayın tartışmasında kozlarını paylaşmıştı. Trump program boyunca rakibine karşı net bir üstünlük sağlayamasa da Biden ikinci kez adaylık için yaşı konusunda duyulan kaygıları giderecek bir performans sergileyememiş, program sonrasında yoğun eleştiriye maruz kalmıştı.

Biden'ın adaylıktan çekilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlenirken, ABD'de Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Chip Roy, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, "Anayasa'nın 25. Ek Maddesi'ni" kullanarak Başkan Biden'ı görevden alma çağrısı yapması için tasarı hazırlığında olduğunu duyurmuştu.