ABD Başkanlığı'na seçilen Joe Biden'ın asgari ve kamu harcamalarında planlamaya gitmeyi planladığı ifade ediliyor. İşte yeni başkanın asgari ücrete yapacağı artış ve projeleri...
ABD'de 3 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin sonuçlarına ilişkin tartışmalar sürerken, resmi olmayan sonuçlara göre, 279 delegeye ulaşarak seçimleri kazanan ve 20 Ocak 2021'de göreve başlaması öngörülen Biden'ın ekonomide izleyeceği yol haritası belli oldu.
Koronavirüs salgınının oluşturduğu belirsizlik nedeniyle Biden'ı zor bir görev beklerken, piyasaların beklentisi doğrultusunda salgının ekonomik etkilerine karşı yeni bir destek paketinin hayata geçirilmesi öncelikli olacak.
Biden, ülkenin vergi kanununda ve kamu harcamalarında geniş kapsamlı değişiklikler önererek gelecek 10 yılda toplamda 4,1 trilyon dolar vergi artışının yanında 7,3 trilyon dolarlık ek kamu harcaması talep ediyor.
Donald Trump hükümetini vergi indirimlerinde varlıklı kişi ve şirketlere daha fazla fayda sağladığı gerekçesiyle eleştiren Biden, en yüksek gelire sahip kişilerden alınan vergi oranını yüzde 37'den yüzde 39,6'ya yükselterek Trump'ın uyguladığı bazı vergi indirimlerini tersine çevirmeyi hedefliyor.
Biden, kurumsal şirketlerin ödediği vergi oranını da yüzde 21'den yüzde 28'e çıkarmak istiyor. Geliri yıllık 400 bin doların altında olanların ise vergi oranlarını yükseltmeyeceği sözünü veren Biden, 2009'dan bu yana saati 7,25 dolar olan asgari ücreti de 15 dolara çıkarmayı planlıyor.
Amerikalı seçmene "orta sınıfı güçlendirme" sözü veren Biden, 700 milyar dolarlık "Amerikan ürünü tercih et" kampanyasıyla yerli üretimin yeniden canlandırılmasını hedefliyor.
Biden, Amerikan üretimi olan mal ve hizmetlerin kamu kurumları tarafından satın alınması için 4 yılda 400 milyar dolarlık bir fon oluşturulması, ABD merkezli teknoloji alanındaki Ar-Ge çalışmalarına 300 milyar dolar ayrılmasını planlıyor.
Biden, 5 milyon kişiye istihdam hedefliyor. Çoğunluğu Cumhuriyetçilerin elinde olması beklenen ABD Senatosu'nda Biden'ın, ekonomi politikalarını hayata geçirmesinin zorlu olacağı belirtiliyor.
Ticaret konusunda Biden'ın, Trump'ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerini gözden geçirmesi bekleniyor. ABD, ocak ayında yapılan Birinci Faz Ticaret Anlaşması'na rağmen hala Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik 370 milyar dolarlık gümrük tarifesi uyguluyor.
Biden'ın söz konusu tarifeleri hemen kaldırması beklenmese de Trump'tan daha farklı bir tutum izleyeceği öngörülüyor. Trump'ın izlediği Çin politikasını eleştiren Biden, bu ülkeye karşı yürütülen mücadelenin yüksek gümrük tarifeleri yerine Dünya Ticaret Örgütü ve diğer çok taraflı kuruluşlarla yeniden bir araya gelerek yapılması gerektiğini savunuyor.
Öte yandan, iklim değişikliğine ilişkin politikalar geliştirmenin ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirten Biden, iklim değişikliği planının milyonlarca kişi için istihdam imkanı sağlayacağını, enerji tasarrufu ile temiz çevrenin yanı sıra ekonomiye katkı sunacağını ifade ediyor.
Gelecek yılın başında Biden ve bölünmüş Kongre'nin "mali kurtarma paketi" üzerinde uzlaşması umut edilirken, Cumhuriyetçilerin, paketin boyutu ve sıkıntı yaşayan eyaletler ile yerel yönetimlere yardım konusunda ayak dirediği belirtiliyor.