Bilim insanları, hücrelerin 'güç merkezini' sağlıklı tutarak yaşlanmayı yavaşlattığı görülen 'ilaç benzeri' yeni bir molekül keşfettiler.
YAŞLANDIKÇA AZALIYOR
Kaliforniya'daki Buck Enstitüsü'nden bir ekip, bitkilerde hücrenin çöp ve geri dönüşüm merkezini güçlendiren, yaşlandıkça azalan bir bileşik tespit etti.
SAÇKIRANLARIN ÖMRÜ 30 GÜN UZADI
Ekip, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip biyoaktif bileşiği küçük saçkıranlarda test etti ve yaşamlarının ortalama 20 gün uzadığını, bazılarının ise 30 günden fazla yaşadığını buldu.
İNSANLARA DA UYGULANABİLİR
Tarçında da bulunan bileşik, insanlarda da bulunan bir reseptöre etki ederek solucanlar üzerindeki başarısını elde etti ve bu sonuçların insanlara da yayılabileceğini öne sürdü.
İLERİ DÜZEYDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ SUNABİLİR
Araştırmanın baş yazarı PhD Manish Chamoli, çalışmalarının bir hücrenin çöpü ve geri dönüşüm merkezi olan mitofaji arasındaki bağlantıları gösterdiğini ve bu süreci geliştiren ilaçların nörodejenerasyon veya kas kaybının çok ötesinde tedavi sunabileceğini öne sürdüğünü söyledi.
SOLUCANLARIN YAŞAM SÜRESİ UZADI
Nature Aging dergisinde yayınlanan çalışma, solucanların mitokondri fonksiyonunun, Mitofajiyi İndükleyen Bileşik (MIC) olan kumarinin güçleri sayesinde gelişmesi nedeniyle yaşam süresinin arttığını buldu.
HÜCRENİN GÜÇ MERKEZİ
Mitokondri hücrenin güç merkezidir; hücrelerin bu mikroskobik kısımları, hücrelerin işlerini yapmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretir. İşe yaramadıklarında hayatı tehdit eden hastalıklar ortaya çıkabilir. Mitokondri iyi çalıştığında bile yıpranabilir.
Bu noktada hücreler, onları süpürüp atmak ve 'mitofaji' adı verilen bir süreçte geri dönüştürmek için doğal yöntemlere sahiptir; bu, aslında 'mitokondri yeme' anlamına gelir.
YAVAŞLAMASI HASTALIKLARI DOĞURUR
Yaşlandıkça mitofaji yavaşlar ve hücresel çöplerin birikmesine neden olur. Bu yavaşlama, Parkinson, Alzheimer, kalp yetmezliği, obezite ve kas kütlesi kaybı gibi yaşa bağlı çeşitli hastalıklarda rol oynar.
Yeni çalışmada bilim insanları küçük bir yuvarlak solucanda mitofajiyi teşvik etmenin bir yolunu aradılar. Hangisinin mitofajiyi artıracağını görmek için tabaklardaki sinir hücreleri üzerindeki geniş bir bileşik koleksiyonunu taramaya başladılar.
"YAŞLANMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ ANLAMAK İSTEDİK"
Makalenin kıdemli yazarlarından Julie Andersen yaptığı açıklamada MIC'in "büyük bir hit olarak ortaya çıktığını" söyledi. Andersen şunları söyledi: "MIC'i hemen bir fare modeline almak yerine, bunun genel yaşlanma üzerindeki etkisini anlamak ve etki mekanizmasını belirlemek istedik." anahtar protein olan TFEB'nin ifadesini artıran moleküllerin bileşimi.'
TFEB, hücrelerin çöp temizleme süreçlerine önemli bir katkıda bulunur, ancak hatalı üretim yaşa bağlı bozukluklara yol açabilir. Andersen ve ekibi solucanlara MIC verdiğinde mitofajiyi artırdı ve kültürlenmiş fare kas hücrelerinde de aynısını yaptı.
YAŞAM SÜRELERİ UZADI
Solucanlarda MIC, tedavi edilmeyen solucanlara kıyasla yaşam sürelerini önemli ölçüde artırdı. Andersen ve meslektaşları, Nature Aging dergisinde Pazartesi günü yayınlanan çalışmada Mic'in 'umut verici ilaca benzer bir molekül' olduğunu yazıyor.
ALZHEİMER HASTALIĞINDA FXR'NİN ROLÜ
Devam eden deneyler Alzheimer hastalığında FXR'nin rolünü araştırıyor. MIC henüz yaşlanmayı yavaşlatmak için alabileceğiniz bir takviye olarak mevcut değil, bu nedenle şimdilik sağlıklı yaşlanmayı destekleyecek temel bilgilere takılıp kaldınız: uyku, diyet ve egzersiz.