Bilim insanları, Y kromozomlarının işlevini yitirmeye başlamasıyla erkek türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor. Hem insanların hem de memelilerin cinsiyeti, vücutta DNA ve proteinler içeren iplik benzeri yapılar olan X ve Y kromozomları tarafından belirlenir.
EN BÜYÜK FARKI YARATIYORLAR
Erkeklerde X ve Y bulunurken, kadınlarda iki X kromozomu bulunur. Bir kişinin DNA'sının yalnızca yüzde 4'ünü oluştururlar, ancak tartışmasız bir şekilde birinin hayatındaki en büyük farkı yaratırlar. Endişe verici bir şekilde, bilim insanları artık Y kromozomunun azaldığını ve bunun da erkeklerin olmadığı bir gelecek anlamına gelebileceğini öne sürüyor. Y kromozomu küçüktür, Y kromozomunda sadece 45 gen ve bir erkeği oluşturan sadece bir gen vardır.
BİRÇOK MUTASYON MEYDANA GELİYOR
Y eskiden X'e çok benziyordu ve yaklaşık 900 geni vardı. Şimdi, sayılar azalmaya devam ediyor. Cinsiyet kromozomları başlangıçta cinsiyetle hiçbir ilgisi olmayan özdeş kromozomlardan evrimleşti. Sonuç olarak, geriye kalan her şey işe yaramaz. Avustralyalı genetikçi Jenny Graves, Science Focus'a bunun birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Öncelikle, Y kromozomu testistedir ve asla yumurtalıkta değildir. Ancak testisler yaşamak için güvenli yerler değildir ve birçok mutasyon meydana gelir.
MUTASYON İÇİN BİR ŞANS
Graves, "Sperm üretmek için çok sayıda hücre bölünmesi gerekir ve her hücre bölünmesi mutasyon için bir şanstır. Bunun kromozom üzerinde oldukça büyük bir etkisi olabilir. Ayrıca hücrede yalnızca bir tane olduğu için kendini onarmada da pek iyi değildir" diye açıkladı.
ATALARININ GENLERİNİN YÜZDE 97'SİNİ KAYBETTİ
Genellikle, bir kromozomda oluşan hasar, karşı kromozomla DNA takası yapabildikleri için düzeltilebilir. Ne yazık ki Y için, hiçbir çifti olmadan yapayalnızdır. Sadece bu değil, atalarının genlerinin yüzde 97'sini kaybetmiştir. X her zaman olduğu gibi hemen hemen aynı kalır, yani bu köklü değişimden sağ çıkma olasılığı daha yüksektir.
DÜŞÜŞ OLDUKÇA HIZLI OLDU
Ancak Y'nin sonsuza dek kaybolacağı kesin zaman henüz belirlenmemiştir. Meyve sinekleri zaten tüm Y kromozomlarını kaybetmiştir. Ancak Graves'in hala biraz zaman olduğunu düşünüyor. Evrimsel anlamda, düşüş oldukça hızlı oldu. Kromozom ilk olarak 180 milyon yıl önce gelişti ve bu noktaya gelmesi bu kadar uzun sürdü.
YENİ BİR GEN GELİŞEBİLİR
Graves, erkeklerin paniğe kapılmaması gerektiğini söylüyor. "İnsanların Y kromozomunun kaybı konusunda bu kadar üzülmesi komik. Kabaca hesaplamalarıma göre kromozomun tamamen yok olmasına kadar altı veya yedi milyon yılımız daha var." Daha sonra bazı kemirgenlerde görüldüğü gibi, cinsiyeti belirleyen yeni bir genin gelişebileceğini ileri sürüyor.