Uzayda bilinen gezegenlerin dışında adı konmayan ve uzay boşluğunda serbest şekilde dolaşan gezegenler vardır. Dünya büyüklüğünde olan bu gezegenler, yerçekimsel olarak bir yıldıza bağlı olmayan gezegenlerdir. Ya bir gezegen sistemi içinde oluşabilir veya ondan atılabilirler ya da bir gezegen sisteminin dışında kendi başlarına oluşabilirler.
Yalnızca Samanyolu'nda milyarlarca veya trilyonlarca olabilir, ancak kaç haydut gezegenin uzayda olduğu tam olarak bilinmiyor. Bu göz önüne alındığında, haydut gezegenlerin Dünya da dâhil olmak üzere evrendeki diğer nesnelere çarpma şansı vardır.
Benzer büyüklükteki bir kütleden gezegenimize doğrudan bir çarpışma, kaçınılmaz olarak Dünya'yı yok edecektir. Ani bir vuruş bizi yörüngeden çıkarabilir ve Dünya'nın kendisini haydut bir gezegen haline getirebilir.
Bu ikinci senaryoda Dünya bozulmadan kalabilse de, ya Güneş'ten uzaklaşıp donarız ya da Güneş'e doğru gider ve yanarız. Peki, bu insanlığın sonunu getiren senaryolardan herhangi birinin gerçekleşme şansı nedir? Toronto Üniversitesi'nde gök mekaniği ve hesaplamalı fizik araştırmacısı olan Garrett Brown, Newsweek'e verdiği demeçte, "Önümüzdeki 1000 yıl içinde güneş sistemine bir haydut gezegenin gelme olasılığının milyarda bir şans olduğunu tahmin ediyorum.
Burada, 'güneş sisteminin içine girme'yi, haydut gezegeni öyle bir şekilde görebilmemiz anlamında tanımlıyorum ki, ona bir teleskopla baktığımızda Neptün veya Plüton gibi görünecek. En azından bu kadar yaklaşacak haydut bir gezegen için, Dünya'nın yörüngesini doğrudan değiştirme şansı 2.000'de bir olacaktır” dedi.
Brown, Dünya ile doğrudan bir çarpışmanın ne kadar olası olduğunu tahmin etmenin zor olduğunu, ancak bunun "çok daha az olası" olduğunu da sözlerine ekledi. Önümüzdeki 1000 yıl içinde haydut bir gezegenin Dünya'ya Mars veya Venüs'ten daha fazla yaklaşma olasılığının iki trilyonda bir olduğunu tahmin etti.