Dünyaca ünlü Cambridge Üniversite'sinde görev alan bir bilim insanına göre, yeni ve güçlü teleskoplar sayesinde gelecekte uzaylıları görebilmek mümkün olabilecek. Cambridge Üniversitesi bilim adamı Dr. Emily Mitchell, James Webb Uzay Teleskobu gibi cihazların bilim adamlarının diğer gezegenlerin atmosferlerini çok detaylı bir şekilde analiz etmelerine olanak sağlayacağını düşünüyor.
TELESKOPLA TESPİT EDİLECEK
Gezegenlere daha yakından bakmak, doğumları, evrimleri, yıldızlar ve galaksiler hakkında daha fazla bilgi verecektir. Dr. Mitchell, uzaylı yaşamının önümüzdeki birkaç on yıl içinde biyo-imza olarak bilinen kalıpları tanımlayarak tespit edilebileceğini öne sürdü. Yeni güçlü teleskoplar, bir gezegenin atmosferinden geçerken yıldız ışığının analizine izin vererek, kimyasal yapısı hakkında bilgi verecek.
GEÇMİŞTE VE ŞİMDİKİ YAŞAM KANITLANABİLİR
Bu kimyasal bileşim, biyo-imza olarak bilinen geçmiş veya şimdiki yaşamı kanıtlamak için belirli gazların varlığında değiştirilebilir. Dr. Mitchell, American Association for the Advancement of Science'ın yıllık konferansına katılmadan önce konuştu.
DÜNYA DIŞI VARLIKLAR
Cambridge Üniversitesi, Origins Federation'ı kurmak için Harvard, Chicago Üniversitesi ve ETH Zürih ile birlikte çalışıyor. Cambridge'li akademisyen, evrende yaşam neredeyse kesinlikle "oldukça yaygın" olduğundan, dünya dışı varlıkların bulunacağına "büyük olasılıkla" inanıyor.
TESADÜF MÜ YOK EVRENİN TEMELİ Mİ?
“Diğer gezegenleri araştırmaya başladığımızda, biyo-imzalar, Dünya'daki yaşamın kökeninin sadece mutlu bir tesadüf mü yoksa evrenin temel doğasının bir parçası mı olduğunu ortaya çıkarabilir. Burada, Dünya'da yalnızca bir biyo-imzamız var. Ancak, iyimser meslektaşlarımın önerdiği gibi, 10 veya 20 yıl içinde binlerce biyo-imzamız olursa, bu konuyu ele almaya başlayabiliriz.
BUNU TAHMİN ETMEK APTALCA
Ancak diğerleri, Dr. Mitchell'in iyimserliğini hafife aldı. ETH Zürih'ten Profesör Didier Queloz, uzaylı yaşamın ne zaman tespit edilebileceğini tahmin etmenin "aptalca" olacağı yorumunu yaptı, ancak Mars'taki kaya örneklerinin ilk kanıtı sağlayabileceğini ima etti.
DÜNYA'YA BENZER ATMOSFER SAPTANABİLİR
Profesör Queloz şunları bildirdi: "Umarım hayatım boyunca önemli bir şey göreceğim. Belki birkaç yıl içinde James Webb teleskobuna sahip biri Dünya'ya benzeyen bir atmosfer saptayabilir. Ya da belki çoğu gezegenin atmosferi olmadığını öğrenip Dünya'da çok şanslı olduğumuzu anlarız."