Ağaçlar, biz insanlardan önce hatta, dinozorlardan daha uzun bir süre önce dünyada var oluyor. Ağaçların ne zamandan beri dünyada var oldukları hakkında yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi.
2009 yılında paleobotanikçiler ilk ormana ait olduğu düşünülen kalıntılarıi, Gilboa fosil ormanı olarak bilinen Kahire, New York'taki terk edilmiş bir taş ocağında buldular. Bu başlangıç noktası mı? 386 milyon yıllık kayalarda bulunan Archaeopteris'in (yapraklarla süslenmiş dalları olan geniş, odunsu bir kök sistemine sahip eski bir bitki) fosilleşmiş kalıntıları bulundu.
EN ESKİ ORMAN İNGİLTERE’DE BULUNDU
Ancak şimdi Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, güneybatı İngiltere'de bulunan Adam Asmaca Kumtaşı Oluşumu'nda yeni fosil örneklerinin keşfiyle odunsu devrimi dört milyon yıl daha geriye itiyor. Keşfi araştıran bir çalışma şubat ayı sonlarında Journal of the Geological Society'de yayınlandı.
Araştırmanın ortak yazarlarından Cambridge Üniversitesi'nden Neil Davies'e göre, bu yeni örnekler dünyanın en eski ormanında dikkate alınması gereken uygun kutuları işaretlese de bu antik orman New York Kahire'de bulunan kadar çeşitli değil.
Bunun yerine, bu orman çoğunlukla palmiyelere benzeyen ancak hiçbir akrabalığı olmayan kladoksilopidlerle (eğrelti otları ve at kuyruklarıyla yakın akraba) doludur. Davies, WordsSideKick.com'a verdiği bir röportajda, uzun merkezi gövdesinin avuç içi benzeri ön kısımları varmış gibi görünse de bunların yalnızca bir grup "ince dal" olduğunu söyledi.
DÜNYADA BİLİNEN EN ESKİ KANIT
Çalışmada "Ağaçların ve ormanların Devoniyen Dönemi boyunca evrimi, Dünya'nın kara biyosferini temelden değiştirdi. Daha önce tanınmayan bir kladoksilopsid orman manzarasına ilişkin kanıtları rapor ediyoruz ... ayakta duran ağaçların göreceli konumuna ilişkin dünya çapında bilinen en eski kanıt: halk dilinde 'fosil ormanı' “denildi.
390 milyon yıl önce oluşan bu kladoksilopsidler, güneybatı İngiltere'nin modern ikliminden hoşlanmazdı (ya da sizin bakış açınıza bağlı olarak bunu küçümserdi) . İngiltere, Orta Devoniyen Dönemi'nde, Eifelian olarak bilinen faunal aşamada (393,3 ila 387,7 milyon yıl önce) oldukça farklı bir yerdeydi.
O zamanlar, ilk dinozorlardan yaklaşık 150 milyon yıl önce İngiltere, Devoniyen döneminin başlangıcında yaklaşık 30 milyon yıl önce Avalonia, Baltica ve Laurentia gibi daha küçük kıtalardan oluşan, Laurussia olarak bilinen devasa bir kara kütlesinin parçasıydı.
Sonunda İngiltere'yi oluşturan kara kütlesi aslında ekvatorun altında uzanıyordu, dolayısıyla iklim bugün Britanya Adaları'nda bulunandan daha sıcak ve kuruydu.
Varlığı bilinen en eski orman olmasına rağmen (yani birbirine yakın büyüyen ağaçlar), bu gruplandırılmış kladoksilopidler şimdiye kadarki en yaşlı ağaçları temsil etmiyor. Bristol Üniversitesi'nin 2018 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, bunlar Dünya'da ilk kez yaklaşık 500 milyon yıl önce ortaya çıktı.