Dünya 29 Haziran'da 24 saat içindeki dönüşünden tam 1,59 milisaniye daha kısa döndü ve o gün bu zamana kadar ki en kısa gün yaşandı.
Buna sebep olan durum ise dünyanın mükemmel bir kürsele olmaması ve kendi ekseni etrafında sallanabilir olması olarak açıklandı.
Popular Mechanics'in haberine göre; bilim insanları, dünyanın normalden farklı bir hareket halinde olduğunu fark etti.
Bilim insanları ,19 Temmuz 2020 tarihinde günün 24 saatten 1.4602 milisaniye daha kısa sürdüğünü ortaya çıkarmıştı.
Geçtiğimiz yıl ise dünyanın kendi ekseni etrafında 50 yıldır hiç olmadığı kadar hızlı döndüğünü, bundan kaynaklı olarak da bir günün 24 saatten artık daha kısa sürdüğünü belirtmişlerdi.
Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı tarafından yapılan yeni ölçümler, Dünya'nın yarım yüzyıl öncesine göre daha hızlı döndüğünü ortaya çıkardı.
Buna sebep olarak ise gelgitler, iklim veya diğer dünya süreçleriyle ilgili bazı teoriler öne sürülüyor.
Diğer yandan Aynı zamanda bilim insanları, 19 Temmuz 2020 tarihinde günün 24 saatten tam 1.4602 milisaniye daha kısa sürdüğünü tespit etmişti.
Bilim insanları Dünya'nın dönme hızının artmaya devam etmesi halinde, atomik saatlerimizden bir saniye çıkarmamız gerekebileceği konusunda uyardılar.
Asya Okyanusya Yerbilimleri Derneği'nin düzenlediği bir toplantıda bilim insanları Leonid Zotov, Christian Bizouard ve Nikolay Sidorenkov dünyanın dönme hızındaki değişikliğe sebep olabilecek başka bir muhtemel nedenini açıkladı: Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş farklılığı olarak bilinen Chandler Yalpalaması'nda yaşanan bir değişiklik.
Yani, saat 00:00:00’da sıfırlanmadan önce 23:59:59’dan 23:59:60’a geçebilir ya da negatif artık saniye meydana gelirse saat 23:59:58’den direkt 00:00:00’a geçebilir.
Dr. Zotov, "Chandler yalpalamasının normal genişliği, Dünya yüzeyinde yaklaşık üç ila dört metre arasındadır.
Ancak 2017 ile 2020 yılları arasında bu kayboldu." ifadelerini kullandı.
Teknoloji şirketi Meta'daki araştırmacılar, 'artık bir saniyenin' teknoloji üzerinde çok büyük etkilerinin olacağını ve donanım altyapıları için "büyük bir acı kaynağı" olacağını söyledi.
Chandler Yalpalaması nedir?
Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş değişikliğine Chandler Yalpalaması denir.
Bunu Amerikalı astronom Seth Carlo Chandler 1800’lerin sonlarında keşfetti. Yalpalanmanın nedeni ve etkisi ile ilgili ortaya atılmış birçok teori bulunmakta.
Bunlardan bazıları gelgitler ve dünyanın sıvı iç kısmının bu durumda bir rol oynadığını düşünürken, bazıları ise okyanuslardaki sabit rüzgarların bir anda yeryüzünde değişen miktarlarda suyu itmesi ve hatta büyük depremler nedeniyle olduğunu düşünüyor.