Bina sahibinden 'kentsel dönüşüm'e ret! Facia göz göre göre gelmiş

İstanbul Küçükçekmece’de 36 yıllık 4 katlı bina dün sabah saatlerinde kendiliğinden çökmesiyle ilgili çarpıcı gerçek ortaya çıktı. Belediye kayıtlarına göre 1988’de 2 katlı olarak inşa edilen binaya daha sonra kaçak olarak kat eklendi ve 4 katlı oldu. Bitişiğindeki bina kentsel dönüşüme girdi. Bu bina sahibinin “Sen de binanı kentsel dönüşüme sok” çağrısına, bina sahibi Hacı Murat Gençtürk olumsuz yanıt verdiği ortaya çıktı.

Bina sahibinden 'kentsel dönüşüm'e ret! Facia göz göre göre gelmiş

İstanbul Küçükçekmece’de dün sabah yaşanan feci olayda,  36 yıllık 4 katlı bina dün sabah kendiliğinden çökmüştü. Enkaz altından yaralı çıkarılan 9 kişiden Türkmen uyruklu bir kişi hastanede yaşamını yitirdi. Binanın ve alttaki dönercinin sahibi iki kişi ‘taksirle ölüme sebep olmak’tan gözaltına alındı. Yıkım olası İstanbul depremi için de alarm verirken uzmanlara göre kentte bu durumda 3 bin bina var. Bina ile ilgili 'kentsel dönüşüm' çağrısına ise sahibinden ret cevabı geldiği ortaya çıktı.

Bina sahibinden 'kentsel dönüşüm'e ret! Facia göz göre göre gelmiş - Resim : 1

Cnn Türk'ün haberine göre, İstanbul’da Küçükçekmece, Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokak’ın kesişim noktasında bulunan bina, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre, 1988’de, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildi. Yapımında deniz kumu kullanıldı. Daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahaleler yapıldı. Belediye kayıtlarına göre 1988’de 2 katlı olarak inşa edilen binaya daha sonra kaçak olarak kat eklendi ve 4 katlı oldu. Bitişiğindeki bina kentsel dönüşüme girdi. Bu bina sahibinin “Sen de binanı kentsel dönüşüme sok” çağrısına, bina sahibi Hacı Murat Gençtürk olumsuz yanıt verdi. Binanın alt katında son olarak döner lokantası faaliyet gösteriyordu. Ve dün sabah 08.40 sıralarında durup dururken hafif bir sarsıntının ardından saniyeler içinde bina tamamen çöktü.

BEBEK DE AĞIR YARALI

Enkazın bulunduğu adrese çok sayıda İBB, 112 Acil, AFAD, UMKE, Emniyet, BEDAŞ, İlçe Belediyesi ile STK arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma ekipleri tarafından Mikail Atlı, Shakoura Dazz, Kemal Parahadov, Aygozel Charyewal, Dovletyar Charyyev, Charyyev Charyyev, Atacan Baltaev, Korkut Yılmaz Ayaz ve Seyitgül Babajanowa yaralı olarak enkazdan çıkarılarak hastaneye sevk edildi. Türkmenistan uyruklu Dovletyar Charyyev, hastanede yaşamını yitirdi. Enkazdan yaralı çıkarılan Aygozel Charyewal isimli 6 aylık kız çocuğu ile Shakoura Dazz’ın ise hayati tehlikesinin devam ettiği açıklandı.