Vitamin ve mineral zengini keçiboynuzu, son yıllarda sağlıklı atıştırmalıklar listesine girdi. İşte unu ve pekmezi de tüketilen bu besinin bilinmeyen faydaları...
Keçiboynuzu ununu nasıl tüketebilirsiniz?
Kalpten kansere, diyabetten hipertansiyona kadar pek çok hastalıktan sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde korunabiliriz. Sağlıklı beslenmede mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz bir bitki de keçiboynuzu. Baklagiller ailesinden olan keçiboynuzunun, içerdiği çözünmez posa, polifenoller ve taninler ile sağlığa olumlu etkileri bulunur. Özellikle antioksidan özelliğiyle de kalp-damar sağlığına yarar sağlar. Keçiboynuzunun faydaları…
Kalsiyum deponuzu keçiboynuzu ile doldurun
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengin olan keçiboynuzunun, toplam posa miktarı yüksek. Çözünür ve çözünmez posa içeriği dışında iyi bir kalsiyum kaynağı olarak özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından tüketilmesi daha da önem taşır. Kadınların ilerleyen yaşlarda kemiklerinde kalsiyum kaybı olduğu için osteoporoza (kemik erimesi) karşı önlem alınmasını sağlayan keçiboynuzu, çocukların kemik gelişiminde de kalsiyum depolarını doldurmaya yarar.
Kabızlığı önler
İçeriğinde bulunan çözünmez posa, bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar. Vücuttaki suyun tutulmasını sağlayarak bağırsak içinde besinlerin hareket etmesine yardımcı olur. Sindirilemez bir özelliği olması nedeniyle bağırsakların süpürgesi görevini görür, dışkıya yumuşatarak hacim kazandırır. Böylece kabızlığı önler. Süte kakao yerine keçiboynuzu unu koyup içebilirsiniz
Öksürük tedavisinde de kullanılır
Keçiboynuzunun sindirim sistemi ve kalp-damar sağlığının yanı sıra başka faydaları da bulunur. Bu faydaları şöyle sıralanır:
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler.
Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır.
Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır.
Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Kalp-damar sağlığını korur
Kan kolesterol düzeyinin normalin üzerinde olduğu durumda düzenli olarak keçiboynuzu unu tüketilmesi üzerine yapılan bir çalışmada, kan kolesterol düzeyi ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) üzerine olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan çalışma gereği, kan kolesterol düzeyi normalin üzerinde olan kişiler 2 ay boyunca çiğ şekilde 10 gram keçiboynuzu unu tüketti. Su, süt veya yoğurda katılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi sonucunda değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer yapılan çalışmalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösterir. LDL kolesterol ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğundan dolayı hiperlipideminin azalmasını sağlar, kanı temizleme özelliği bulunur ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun keçiboynuzu kürü tarifi için gerekli malzemeler;
7 adet keçiboynuzu
2 bardak su
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun keçiboynuzu kürü tarifi nasıl hazırlanır?
Tarifi hazırlamaya ilk olarak keçiboynuzlarını suyun altında güzel bir şekilde yıkarak başlayın. Yıkadığınız keçiboynuzlarını küçük parçalar halinde kırın. Bir tencere çıkarın ve içerisine 2 bardak su ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içerisine küçük parçalar haline getirdiğiniz keçiboynuzu parçalarını ekleyin. 7-8 dakika kaynatın. Kaynama işlemi bittikten sonra soğuması için ocaktan alın. Bir cam kavanozun içine suyunu süzün. Sabah ve akşam birer bardak tüketin. Keçiboynuzu kürünün etkili olması için bir ay boyunca düzenli olarak uygulayın.
Keçiboynuzunun zararları
Önemli faydalarının olması yanında güçlü içeriği sayesinde bazı hastalıklara iyi gelmediği durumlar olabiliyor. Aşağıdaki durumlarda dikkatli olmalısınız.
- Şeker hastalığı olan kişiler tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışın.
- Fazla miktarda tüketilmesi mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkilere yol açabilir.
- Kan inceltici ilaç kullanan kişiler tüketmeden önce mutlaka bir hekime başvurmalısınız.