NASA'dan yapılan açıklamada, teknik sorunlar nedeniyle haziran başından bu yana Dünya'ya dönmeyi bekleyen astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın yerine geçecek mürettebatın fırlatılmasının geciktiği belirtildi.
Açıklamada, bu nedenle Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan astronotların dönüşünün Mart veya Nisan 2025'e kadar gerçekleşemeyeceği ifade edildi.
Wilmore ve Williams'ın yaklaşık 1 hafta sürmesi planlanan test uçuşu martta dönmeleri halinde 10 ay sürmüş olacak.
STARLİNER ARIZALANMIŞTI
Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ı taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı.
Helyum sızıntısı tespit edilen mekikte yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamamış ve aracın Dünya'ya dönüşü birkaç kez ertelenmişti.
Boeing'in arızalı kapsülüyle iki astronotu Dünya'ya geri getirmenin çok riskli olduğuna karar veren NASA, astronotların Şubat 2025'e kadar uzayda kalacağını açıklamıştı.
NASA, daha sonra Starliner mekiğinin mürettebatsız şekilde Dünya'ya döndüğünü duyurmuştu.
NASA, geçen ekim ayındaStarliner uzay aracında meydana gelen arızalar nedeniyle Boeing'in tüm uzay görevlerini durdurduğunu açıkladı. Ajans önümüzdeki yıllarda, uzay görevlerinde Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in öncü olacağını duyurdu.
NE OLMUŞTU?
Boeing, iki ertelemenin ardından haziranın ilk haftasında iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı.
Helyum sızıntısı tespit edilen Starliner mekiğinde yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamamış ve Dünya'ya dönüşü dört kez ertelenmişti. Williams, evdeki ailelerini özlediklerini ve uzayda geçirdikleri süre boyunca birçok zorlukla karşılaştıklarını dile getirdi.
Uzayda sekiz ay geçirecek olan astronotların, Şubat 2025'te bir SpaceX kapsülü kullanarak eve döneceğini açıklanmıştı ancak bu plan da ertelendi.
NASA yöneticileri, iki astronota “mahsur kalanlar” denmesinden rahatsız olurken, iki emekli donanma kaptanı olan Wilmore ve Williams, içinde bulundukları durumun nasıl tanımlandığını umursamıyor. Astronotlar iyi olduklarını söylüyor ve kaderlerini kabulleniyor. Bunu bir tür “dolambaçlı yol” olarak gören Wilmore, “Sadece farklı bir yoldayız” dedi.