Yakın zamanda Emerging Infectious Diseases dergisinde yayınlanan araştırma, 2020 yılında acil servise ısırıklara maruz kaldıktan yaklaşık sekiz saat sonra elinde şişlik, çok sayıda delinme yarası ve sıyrıklar ile başvuran 48 yaşındaki obez bir erkek vakasını incelemeye aldı.
YENİ BİR BAKTERİ TÜRÜ KEŞFEDİLDİ
Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi Hastanelerinden araştırmacıların da dahil olduğu olayda kedi tarafından ısırılan adamda "yaygın yumuşak doku enfeksiyonuna" neden olan Globicatella bakterisinin yeni bir türünü keşfettiler.
HAYVANLARDAN İNSANLARA BULAŞIYOR
Önceki araştırmalar, uzun, keskin dişleri derin ısırık yaralanmalarına neden olabileceğinden, kedilerin hayvanlardan insanlara sıçrayabilen henüz keşfedilmemiş patojenlerin ve potansiyel zoonotik enfeksiyonların rezervuarları olarak potansiyel rolüne ışık tutmuştur.
İLK TEDAVİ İŞE YARAMADI
Adam potansiyel enfeksiyon için tedavi edilirken, bir doz tetanoz aşısı yapıldı, ağızdan bir dizi antibiyotik verildi ve taburcu edilirken, 24 saat sonra sol küçük ve sağ orta parmağında enfeksiyonla acil servise döndü.
Doktorlar daha sonra yaralarının etrafındaki hasarlı dokuyu cerrahi olarak çıkardılar ve ona damardan üç antibiyotik daha verdiler. Bu tedavi işe yaradı ve adamın iyileşme süreci başladı.
TANIMLANAMAYAN BİR ORGANİZMA
Araştırmacılar , sağ orta parmaktaki enfeksiyonundan alınan sürüntüleri mikroorganizmalar için analiz ettiklerinde, streptokok, pembe göz ve menenjite bağlı bir bakteri olan Streptococcus'a benzer, tanınmayan bir organizma buldular.
İKİNCİL ENFEKSİYON RİSKİ OLUŞTURUYOR
Uzmanlar, kedilerin derin doku ısırma yaralanmalarına neden olma potansiyeline sahip olduğunu ve tükürüklerinin doğrudan aşılanmasının yüksek ikincil enfeksiyon riski oluşturduğunu belirtti.
SABUN VE TUZLA YIKAYIN
İnsanlara kedi ısırıklarından kaynaklanan yaraları hemen sabun veya tuzla yıkamaları ve hemen bir doktora görünmeleri önerilir.