Bitcoin madenciliğinde dengeler değişti

Çin Merkez Bankası'nın internet üzerinden yaptığı kripto paralar ve türevleriyle yapılan tüm işlemleri yasaklaması açıklaması, ABD'deki kripto para madencilere yaradı. Bitcoin madenciliğinde küresel dengeler değişti. İşte detaylar...

Bitcoin madenciliğinde dengeler değişti

Çin Merkez Bankası'nın bu kararının ardından bitcoin madenciliğinde  küresel dengeler değişti. Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi'nden paylaşılan bilgilere göre, Çin'in "hash oranı" olarak bilinen küresel bitcoin ağına bağlı bilgisayarların gücündeki payı Mayıs'ta yüzde 44 iken birkaç ay içinde yüzde sıfıra düştü. Çin'in payı 2019'da yüzde 75 kadar yüksekti.

Çin Merkez Bankası, geçen Eylül ayında kripto paralar ve türevleriyle yapılan tüm işlemleri yasakladı. Çin Merkez Bankası internet üzerinden yaptığı açıklamada, "Sanal para ile yürütülen iş faaliyetleri yasa dışı faaliyetlerdir. Bu faaliyetleri yürütenlerin kanunlar çerçevesinde cezai sorumlulukları soruşturulacak" dendi.

Kripto para borsaları Huobi ve Binance, Çinli yatırımcıları kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Bu durum,  süreç lojistik zorluklarla dolu olsa da, madencilik teçhizatı üreticilerinin dikkatlerini Kuzey Amerika ve Orta Asya'ya kaydırmasına neden oldu. Büyük Çinli madenciler de başka ülkelere taşındı.

Sonuç olarak yeni veriler, ABD'nin şu anda madencilikte en büyük paya sahip olduğunu, Ağustos sonu itibariyle küresel hash oranının yaklaşık yüzde 35,4'ünü oluşturduğunu gösterdi. ABD’nin ardından küresel bitcoin madenciliğinde en yüksek paya sahip olan diğer ülkeler ise sırasıyla Kazakistan ve Rusya.

Diğer taraftan bitcoin, yoğun elektrik kullanan bir süreçte karmaşık matematiksel bulmacaları çözmek için rekabet eden güçlü bilgisayarlar tarafından oluşturuluyor.