Bitlis’te görüldü ama sadece Bitlis'te değil Türkiye tarihinde de böyle bir şey ilk kez görülüyor... Karanlıktan sürüne sürüne fırladı
Bitlis’in Hizan ilçesinde halk arasında “kırbaç yılanı” olarak adlandırılan ancak Türkiye tarihinde daha önce benzerine rastlanmayan bir yılan, sürüne sürüne karanlıktan ortaya çıktı.
Bitlis’in Hizan ilçesinde halk arasında kırbaç yılanı olarak bilinen colubridae familyasına ait endemik bir yılan türüne rastlandı. Köylüler tarafından bilinçsizce öldürülen yılan Veteriner Hekim tarafından fark edildi.
Hizan ilçesinin kırsallarında misafirliğe giden Veteriner Hekim Rehber Altıntaş, köylülerin şuursuzca öldürdüğü yılanı yakından inceledi. Bitlis bölgesinde ilk defa görülen yılan siyah başlı yılan türünün bir alt türü olan ve özellikle doğu Akdeniz ve yakın doğuya özgü bir endemik tür olduğunu ifade eden Altıntaş, ortalama 30-40 cm boyunda olan bu yılan türünün zehirsiz ve nisan, mayıs, haziran aylarında aktif olarak görüldüğünü söyledi.
YÜKSEK RAKIMDA GÖRÜLMESİ SÜRPRİZ
Bu yılan türünün yüksek rakımlı bölgelerde gözükmesinin sürpriz bir durum olduğunu belirten Veteriner Hekim Rehber Altıntaş, yılanın muhafaza edilip Öğretim Görevlisi Veteriner Hekim Cercis Atahan Atlı tarafından gerekli incelemelerin devam edildiğini ve Bitlis bölgesinde bu yeni keşiften dolayı mutlu olduklarını belirtti. 30-40 cm boyunda olan yılan türünün endemik ve ‘Colubridae’ familyasına ait olduğunu belirten Altıntaş, bu türün koruma altına alınmasını ve köylülerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ekipler de bu türün korunması adına hızlı bir çalışma başlattıklarını yeni olarak herkese duyurdular.