Kızı leopar tarafından uğradıktan sonra ölen acılı anne, "Hayvanın ön bahçemize geldiğini, kızımı kapıp kaçtığını gördüm. Onu canlı son görüşüm buydu." dedi. Bayan Singh, kızını birkaç saat sonra Uttar Pradesh eyaletinin Bijnor bölgesindeki küçük bir köy olan Moosepur'daki evlerinin yakınındaki bir şeker kamışı tarlasında buldu. Yashi o zamana kadar çoktan ölmüştü. Saldırı, Bijnor'daki birçok saldırıdan sadece biriydi. İlçede son üç ayda leopar saldırıları nedeniyle 7 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırılardan beşi sadece sekiz gün içinde, 19-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti ve ilçedeki köylerde korku ve paniği artırdı.
SON DÖNEMDE BİR ARTIŞ VAR
Orman yetkilileri, bölgede leopar saldırılarının nadir olmadığını ancak son haftalarda ani bir artış olduğunu söylüyor. Bir orman yetkilisi olan Mahesh Chand Gautam, "Saldırılar ayrıca son derece agresif hale geldi. Ama bunun neden şimdi olduğu henüz belirlenmedi." dedi. Yaban Hayatı Baş Veteriner Hekimi NVK Ashraf, "İnsan saldırılarının hangi koşullar altında gerçekleştiğini öğrenmemiz gerekiyor. Günün hangi saatinde, kurbanların kim olduğunu ve saldırı anında hangi durumda olduklarını öğrenmemiz gerekiyor." dedi. Leoparlar utangaç hayvanlardır, ancak yıllar geçtikçe, yaşam alanları küçüldükçe av aramak için köylere ve şehirlere girdikleri birkaç örnek olmuştur.
NÜFUSLARI İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE ARTIYOR
Bay Ashraf, hepsi büyük kedilere doğal yaşam alanı sunan otlaklar, sulak alanlar ve yoğun ormanların bir kombinasyonuna sahip yemyeşil bir bölge olan Bijnor'da yaygın bir manzara olduğunu söylüyor.
"Leoparlar, ormanlık alanlar ve tarım alanlarından oluşan bir mozaikte yaşayabilir ve çok uyumludur" diye ekliyor. Bijnor'da sayılarını doğru bir şekilde tahmin etmek zor, ancak orman yetkilileri nüfusun istikrarlı bir şekilde arttığını söylüyor. Ashraf, bölgedeki geniş şeker kamışı mahsullerinin binlerce dönüme yayılmış, hayvanların saklanması ve avlanması için yeterli koruma sağladığını söylüyor. "Bu, leoparların daha fazla üremesine ve popülasyonlarının artmasına neden oluyor" diyor.
İNSANLAR ALANLARINI İŞGAL EDİYOR
Ancak uzmanlar, insanların büyük kedilerin yıllardır işgal ettiği alanlara girerek, hayvanı yerleşim yerlerine girmeye zorladığını da söylüyor. Gautam, "Leopar, şeker kamışı tarlalarını yaşam alanı olarak görüyor. Bu nedenle, insanlar bu ürünler üzerinde çalıştıklarında, bir saldırı şansı yaratıyor" diyor. Wildlife Conservation Trust'ın başkanı Anish Andheria, saldırıların leoparların yaşam alanlarının tükenmesinden kaynaklanabileceğini söylüyor. "Büyük etoburlar insanların yanında yaşamaya başladıklarında, davranışları nesiller boyunca değişecek. İnsanları av olarak görerek ekosistemlerinin ayrılmaz bir parçası olarak görecekler" diyor.
"KENDİLERİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Leoparların insanlara saldırması nadirdir, ancak Ashraf, hayvanın insan yiyiciye dönüşebileceği durumlar olabileceğini söylüyor, popüler ama hatalı bir fikir olan insan kanını tattığı için değil, insanlar daha kolay olduğu için. kurban. "Leopar avlanamayabilir ya hasarlı bir köpek ya da bozulmuş bir pençe, bu onun daha kolay av olarak gördüğü şeye saldırmasına neden olabilir" diyor. Bijnor'daki insanlar, daha önce tarlalarda büyük kedileri gördüklerinde korkmayacaklarını söylüyorlar. Ancak son saldırılar bunu değiştirdi. Yerel halk artık tarlalarda yalnız çalışmaktan kaçınıyor ve birçoğu çocuklarından evlerinden dışarı çıkmamalarını istiyor. Bir sakin olan Faiyaz, "Kendimizi savunmak için her zaman yanımızda sopa taşıyoruz" diyor.
İNSANLAR TUZAK KURMAYA BAŞLADI
Yetkililer, saldırıların olduğu yerin etrafına birkaç tuzak kafesi kurarak hayvanları yakalama çabalarını artırdı. Bölgenin orman yetkilisi AK Singh, Şimdiye kadar 10 leopar yakaladık diyor. Leoparlar, saldırıların gerçekleştiği köylerden yaklaşık 20 km uzaktaki Amangarh orman koruma alanına bırakıldı. Orman yetkilileri, bu tatbikatın geçmişteki saldırıları bastırmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca, bir saldırı olasılığını azaltmak için köylülere gruplar halinde çalışmaları tavsiyesinde bulundular. Gautam, "Onlardan çalışırken tarlalarda oturmamalarını da istedik çünkü leoparlar onları av olarak görebilir" diyor. Leoparları yakalama çabaları sürerken Bijnor'da korku devam eder. Moosepur köyünde, Yashi'nin babası Tekchand, ürünlerini yakındaki bir pazarda satmaya gitmeye hazırlanır. “Köylerde terör var” diyor. "Ailemin güvende olduğundan emin olmak için gün batımından önce dönmem gerekiyor."