Borç yapılandırmada başvurular ne zaman başlayacak? Hangi borçlar yapılandırılacak? Yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?
Milyonların beklediği borç yapılandırması için düğmeye basıldı ve kamu alacakları için yapılandırma yasası Resmi Gazete’de yayımlandı! Vatandaşa nefes aldıracak yapılandırma düzenlemesi için başvuru süreci ile ilgili tüm detaylar belli oldu. Peki, Borç yapılandırmada başvurular ne zaman başlayacak? Hangi borçlar yapılandırılacak? Yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? 2 bin TL altındaki borçlar siliniyor mu? İşte detaylar…
Vergi, ceza ve borçları kapsayan ve vatandaşın nefes almasını sağlayacak borçlar için yapılandırma Resmi Gazete’de yayınlandı. Kapsamı ve tutarı geniş olan en büyük yapılandırma yasası olarak kabul edilen kamu alacaklarının yapılandırılması yasası için süreç başlıyor. İş dünyası başta olmak üzere, milyonlarca vatandaşa avantaj sağlayan yapılandırmada faizler silinecek. Peki, Borç yapılandırma nasıl yapılacak? Borç yapılandırma ne zaman başlıyor? Hangi borçlar yapılandırma kapsamında olacak? Borç yapılandırmanın avantajları ne? Taksitler nasıl olacak, ödemeler nasıl yapılacak? 2 bin TL altındaki borçlar siliniyor mu? İşte tüm detayları ile yapılandırma yasası hakkında bilmeniz gerekenler…
BORÇ YAPILANDIRMADA BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma kanunu yürürlüğe girdi. Bu hafta içerisinde ilgili kurumlar için genelgeler ve tebliğler yayınlanacak. Bu hafta içinde başvuruların başlaması bekleniyor. Başvurular, 31 Mayıs'a kadar yapılabilecek. Borç yapılandırmasında Cumhurbaşkanının bu süreci uzatma yetkisi bulunuyor.
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA OLACAK?
Resmi Gazete’de yayımlanan yapılandırma yasasına göre, tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alacak. Ayrıca, belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabilecek.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yapılandırma kapsamında olan borçlar için vatandaşlar İnternet vergi dairesine şifreleri ile giriş yaparak borçlarını görüntüleyebilecek. Yapılandırma yapılacak borçların bulunduğu kurumların tebliğlerinin yayınlanmasının ardından süreç başlayacak ve İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılandırma başvuruları alınacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (www.gib.gov.tr/ivd.gib.gov.tr) internet adresinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şirkesi ya da anında kayıt olarak veya e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne giriş yapılarak bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapılabilecek. Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvuracak.
YAPILANDIRMADA TAKSİTLER NASIL OLACAK, ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?
Resmi Gazete’de yayınlanan yapılandırma yasasına göre, borcun peşin ödenmesi durumunda yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından vazgeçilecek. Vergi mükellefleri başta olmak üzere devlete borcu olanların asıl alacaklarından yüzde 25 oranında indirim sağlanacak. Ödenecek alacağın feri alacaktan ibaret olması durumunda feri alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yapılacak. Bu yasa ile gelen borç yapılandırmada taksit üst sınırı da arttırıldı. Buna göre, borç yapılandırmada taksit sayısı en fazla 48 aya çıkarıldı. Borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilecek. Borçlular taksit sayısını kendisi seçebilecek. Spor kulüpleri ise borçlarını 120 eşit taksitle ödeyebilecek.
EHLİYET AFFI GELDİ Mİ? EHLİYET CEZA PUANI SIFIRLANACAK MI?
Yapılandırma yasası kapsamında, sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ceza puanları da silinecek. Sadece alkollü ve uyuşturucuyla araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet vermek gibi suç teşkil eden cezalar silinmeyecek. Bu cezalar dışındaki ehliyetine el konulan 10 bin sürücünün ehliyeti geri verilecek, cezalar sıfırlanacak.
2 BİN TL VE ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNİYOR MU?
Yasaya göre, 7 milyon 600 bin vatandaşı ilgilendiren 2 bin TL altındaki borçlar da silinecek. 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar sıfırlanacak. Bunun için vatandaşlardan başvuru alınmayacak. 2 bin TL altındaki borçlar otomatik olarak silinecek.