Yabancı yatırımcı Borsa İstanbul'a küstü!
Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı payı kademeli olarak düşüyor. Yerli yatırımcının ağırlığı küresel rekabette zorluk yaratır mı?
Yabancı yatırımcı bu yılın başından beri Türkiye sermaye piyasalarında sert satışlar gerçekleştiriyor. Özellikle Borsa İstanbul’da yabancının 2019 sonunda yüzde 60,9 olan payı 11 Eylül itibariyle yüzde 50’ye geriledi ve 11 puanlık bir düşüş yaşandı. Genelde bu gerileme olurken hisse bazında ise çok daha sert düşüşler gözleniyor.
Yerli yatırımcının borsada ağırlığının artmasının kuşkusuz sağladığı bazı avantajlar olsa da uzmanlar, dış kaynağın azalması ile küreselde rekabetin zorlaşabileceğini kaydediyor.
Merkez Bankası verilerine göre yılbaşından 11 Eylül ile biten haftaya kadar yabancı yatırımcıların hisse senedinde 5 milyar 611 milyon dolarlık satış yaptığı görülüyor. DİBS'te ve şirket borçlanma senetlerinde ise sırasıyla 7 milyar 682 milyon dolar ve 147 miyon dolarlık net satış olmak üzere toplamda 13 milyar 440 milyon dolarlık çıkış yaşandı. 11 Eylül ile biten haftada, yurtdışı yerleşiklerin tahvil-bono piyasasındaki payı yüzde 3,33’e hisse senedi piyasasında yüzde 50’ye geriledi.
4-11 Eylül haftasında reel olarak yani fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak 30.2 milyon dolar hisse senedi, 32.4 milyon dolar repo dahil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satan yabancı yatırımcı son 1 yıllık süre zarfında 5 milyar 843 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptı.
Yerli yatırımcının borsada ağırlığının artmasının kuşkusuz sağladığı bazı avantajlar olsa da dezavantajlarının göz ardı edilmemesi gerekiyor.