Böylesi ne görüldü ne de duyuldu! Suçlularla polisleri el ele tutuşturuyorlar! Nedenini duyunca hayrete düşeceksiniz
Diğer ülkelere oranla çok daha fazla gelenek ve kültürü bir arada barından Hindistan, ilginç yasalarıyla da dikkat çekiyor. Bu yasalar arasında öyle bir tanesi var ki duyanlar şaşkına dönüyor. Yasaya göre, polis ile suçlu el ele tutuşmak zorunda. İşte kulağınıza garip gelecek ama nedenini öğrenince ağzınızı açık bırakacak o yasa…
Kültürlerin, dinlerin ve dillerin ülkesi olarak bilinen Hindistan’da var olan bir yasa, duyanları hayrete düşürüyor. Daha önce belki de böylesini hiç duymadığınız bu yasa, ilginç olmasının yanı sıra gerekçesiyle de bir hayli şaşırtıcı. O ilginç yasanın detayları haberimizde…
Hindistan’ın ilginç geleneklerini birçoğumuz kulaktan dolma olsa da az çok bilmekteyiz. Ancak bir yasa var ki; bunu birçoğumuz ne duyduk ne de işittik…
“Suçluyla el ele tutuşmak” yasası. Yanlış okumadınız! Ülkede “suçluyla el ele tutuşmak” diye bir yasa mevcut. Nedeni ise yasayı daha da ilginç hale getiriyor. Bu bir “onur” meselesi!
Eminiz ki; birçoğumuz, konuyla ilgili sosyal medyada ya da basın yayın organlarında birkaç kare fotoğrafa denk gelmiştir. Fakat hiçbirimiz Hint polisinin suçlu olduğu iddia edilen kişilere kelepçe takmak yerine neden elinden tuttuğunu merak etmemiştir.
Birçok ülkede polis ve jandarma ekipleri tarafından gözaltılar, benzer uygulamalarla yapılmakta. Kaçma riski olan şüpheliler kelepçelenerek, kaçma riski bulunmayan şüpheliler ise polisin koluna girmesiyle yapılır. Hindistan’da ise durum biraz farklı. Bir suçluya kelepçe takmak için Sulh Hakiminin izni gerekiyor.
Yeni Delhi yasalarına göre, bir kişiye suçlu da olsa kelepçe takmak, kişinin ‘onurunu kırmak’ anlamına geliyor. Bu sebepten çok ağır suç işlememiş kişilere kelepçe takılmıyor. Peki ya neden polisler koluna girmek yerine suçlunun elinden tutuyor?
Suçlunun elinden tutmak da Yeni Delhi de bir onur meselesi. Hindistan’da polisle suçlunun el ele yürümesi, polisle suçluyu aynı seviyeye getiriyor. Ülkede bu vesileyle topluma “herkes eşit” gibi bir algı aşılanıyor.
Sulh Hakiminin izni olmadan kelepçelenemeyen suçluların kaçması, ülkede sık sık tartışmalara neden olsa da bu ilginç yasa pekte değişecek gibi görünmüyor. Netice de burası ilginçliklerin ülkesi…