Sıklıkla karşılaşılan bu iki rahatsızlık birbirleri ile yumurtamı tavuktan yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar misali bir denklem içerisinde yer alır.
Temelinde boynun anatomisi gereği lordoz (içe bükey) yapısı ile baş bölgesinin ağırlığını yer çekimine karşı alt segmente doğrudan iletir. Omurgayı oluşturan tüm omurlar bir bütün olarak hareket ederler.
Üst segment alt tarafı, alt segment ise üst tarafı doğrudan etkileyebilir. Omurların arasında yer alan disk yapıları aradaki yükü balance (dengeleyerek) ederek segmentler arasındaki geçişi kolaylaştırıp bölgesel haraketliliği sağlar.
Görselde net olarak görüldüğü gibi omur dizilimleri arasındaki açılar eklemin hareketliliğini ve stres aktarımını doğrudan etkilemektedir. Açılar ne kadar daralırsa mobilite aralığı o kadar kısalır ve gün içerisinde veya antrenmanda ortaya çıkan hareket belli bir nokta üzerine yoğunlaşır.
Disk üzerine binen noktasal stresi kompanse etmek için boyun çevresindeki kaslar yoğun bir kasılma gösterir.
Kişi doğrudan boyunda ya da aşağıya yayılan kas ağrılarını hissedebilir, ileri evrelerinde diskte noktasal gelişen dejenerasyon fıtıklaşmaya hatta sinir kök basısı oluşmasına sebep olabilir.
Gelişim evrelerine göre kişiye özgü bir tedavi protokolü izlenmesi önem taşır.
Tedavinin temel amacı diskin üstündeki noktasal basıyı dağıtmak ve boyun segmentel diziliminin anatomik pozisyonu geri kazanması sağlamaktır.