Brexit'te anlaşma umudu yine azaldı
Brexit görüşmelerinde yetkililerden gelen açıklamalar hala çelişiyor. Her iki taraftan da liderler bir anlaşmaya varılabileceğine ilişkin beklentileri azalttı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, müzakerelerin "ciddi bir durumda" olduğunu söylemesine rağmen İngiltere'nin Brexit baş müzakerecisi David Frost'ın, "ilerlemenin tıkandığını ve zamanın azaldığını" ifade etmesi Brexit görüşmelerinde anlaşmazlıkların srüdüğünü ortaya koyuyor. Her iki taraftan da liderler bir anlaşmaya varılabileceğine ilişkin beklentileri azalttığı gözlemleniyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Perşembe günü gerçekleştirdiği görüşmenin ardından görüşmelerin "ciddi bir durumda" olduğunu ve AB'nin balıkçılık konusundaki duruşunu yumuşatmaması halinde gerçekleşmeyeceğini belirtmişti.
'Balıkçılık' tartışmaları sürüyor
Von der Leyen ise iki taraf arasında özellikle balıkçılık konusunda hala büyük farklılıklar olduğunu ve bu farklılıkların giderilmesinin çok zor olacağını söyledi. Liderlerden gelen kötümser söylemlere karşın, Brüksel'deki yetkililer gelecek haftaya kadar bir anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimser. Sahne arkasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve bu aşamada böyle negatif açıklamaların beklediğini, bunun bir müzakere taktiği olduğu ve kendi taraflarındaki beklentileri yönetmeyi hedeflediğini ifade ediyor.
İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, RTE ile Perşembe günü gerçekleştirdiği mülakatta müzakerelerin sonlarında genellikle "bir tiyatro unsurunun bulunduğunu ve yüzde 50 - 50 anlaşma ihtimalinin iyimser tarafında olduğunu" söyledi. Görüşmeler Cuma günü itibarıyla devam ediyor.
Barnier: Büyük engeller var
AB baş müzakerecisi Michel Barnier'in Avrupa Parlamentosu üyelerine Cuma günü bir anlaşmanın mümkün olacağını söylediği belirtilmişti. Barnier, bugünkü açıklamasında Brexit anlaşmasının hala mümkün olduğunu ancak büyük engeller bulunduğu söyledi.
Görüşmeler AB gemilerinin Brexit'in ardından İngiltere sularında balıkçılık faaliyeti yürütürken hangi haklara sahip olacakları konusuna yoğunlaşıyor. Balıkçılık faaliyeti İngiltere GSYİH'sinin yüzde 0.1'ini oluşturuyor olsa da siyasi açıdan yüksek öneme sahip.