Bu birlik oldukça gerisi boş

Dün ne oldu? Tabii ki beklenen oldu ve ABD Senatosu’nda Türkiye karşıtları, tarihlerinde görülmemiş bir organizasyon ve işbirliği ile 1915 sözde Ermeni Soykırım Tasarısını kabul etti.

Demokrat New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Texas Senatörü Ted Cruz imzalı tasarı oylandı.

Daha önce Beyaz Saray'ın devreye girmesiyle Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve David Perdue, tasarının oylanmasını engellemişti.

Bu nedenle, bazı beklentiler yine bir senatörün tasarıya karşı çıkarak oylamayı durduracağı yönünde olsa da Kurulda hazır bulunan senatörlerden oylamaya karşı çıkan olmadı.

Bazı konularda ileride istismar edilme olasılığı bulunsa da, bu karar sadece ABD Senatonun görüşünü yansıtıyor.Ayrıca Beyaz Saray’ın yani ABD Başkanı Donald Trump’ın da tasarıyı onaylaması gerekiyor.

Hatırlarsanız; Kongre’nin diğer kanadında Temsilciler Meclisi’nde 29 Ekim’de oylamada da 11 "hayır" oyuna karşılık, 405 "evet" oyu ile 1915 olaylarını "soykırım" tanıyan bir tasarı kabul edilmişti.

Malum, içinde Türkiye’ye yaptırımlar öngören başka tasarılar da sırada.

ŞAŞIRDINIZ MI?

Buraya kadar zaten beklenenler. Şaşırmayın. ABD’de de, batıda da bugüne dek ne değişti ki? Zaten benzer şeyleri hep yaşamadık mı?

Hep Türkiye’nin gözünün içine bakılmıyor mu acaba tökezler mi diye? Veya tökezletecek şartların hazırlanması için şeytanca girişimlerle karşılaşmadı mı?

Bunlar dediğim gibi olur da asıl önemli olan bizim bunlara karşı ne yaptığımız ve ne şekilde birlik olabildiğimiz.

TEK SES

Dün ABD Senatosu’nun kararının ardından bu konuda Barış Pınarı Harekatı duruşuna benzer çok ama çok önemli bir gelişme yaşandı. Dört siyasi parti bu kez de ABD’deki bu karara karşı tek ses oldu ve sert tepki dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "Bu karar bizim için yok hükmündedir." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Amerikan emperyalizmini şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar bağımsızlık ruhuna nasıl sahipse, ülkemizin varoluşunu hangi değerlerle kazanmışsa bundan sonra aynı değerlerle buna sahip çıkacaktır. ABD emperyalizmine asla boyun eğmeyecektir. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bir soykırımın parçası değildir. ABD emperyalizminin aldığı bu kararı şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, konuyla ilgili CHP'nin ortaya koyduğu fikirlere katıldıklarını belirterek, "Bunun teyidi halinde Meclis olarak inşallah hep birlikte bir tavır geliştirip ABD Senatosunun vermiş olduğu bu yanlı, taraflı, milletimize, tarihimize, ortak geçmişimize hakaret ve iftiraları teşkil edecek olan karara karşı hep birlikte hareket etmenin uygun olacağını düşünüyoruz." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise, "Şayet bu sözde Ermeni yasa tasarısı ABD Senatosundan çıkmışsa diğer siyasi partilerin grup başkanvekillerinin ifade ettiği gibi TBMM olarak ortak bir kınama kararı alınmasının yerinde olacağı kanaatini taşıyorum. Eğer ABD Senatosu böyle bir karar vermişse TBMM de ona layık olduğu cevabı verecektir diye umuyorum."

ORTAK BİLDİRİ YOLDA

Aynen tavır bu olmalı. Ortak akla ve memleket hassasiyetine şapka çıkarmak gerekir.

Gelen bilgiler en kısa sürede TBMM’den ortak bildiri ile ABD’ye en sert cevabın verileceği yönünde.

Bu oldukça yani dünya bizi, ‘Bunlar milli meselelerde tek yumruk olmayı bilir’ şeklinde gördükçe, inanın korkmanıza gerek yok.

Türkiye hep iyi olsun... Tüm insanları ile... Sağlıcakla kalın.