Bu hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: İhmal etmeye gelmez!

Son dönemlerde artış yaşanan konjonktivit vakalarıyla ilgili Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, önemli uyarılar yaptı. Asena yaptığı açıklamada, sonbahar kış aylarında arttığını söyleyerek, "Konjonktivit, damlalarla tedavi edilebilir. Kimi durumlarda tedavi yapılmaksızın da geçebilmektedir. Burada en önemli konu göz ve el hijyenine dikkat edilmesi, kapalı ortamların havalandırılmasıdır.” diye konuştu.

Bu hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: İhmal etmeye gelmez!

Son dönemde okulların açılmasıyla birlikte artışa geçen konjonktivit vakaları konusunda uzmanlar uyarıyor.

Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, kızarma, göz sulanması, ağrı, kaşıntı ve batma gibi belirtilerle kendini belli eden konjonktivitin ilkbahar ve sonbahar aylarında artış gösterdiğine dikkat çekti.

Bu hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: İhmal etmeye gelmez! - Resim : 1

VAKALAR PİK YAPTI!

Alerjik konjonktivitin ilkbahar ve sonbahar aylarında pik yaptığını ve çocukları da sıklıkla etkilediğini belirten Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Bunun yanı sıra viral konjonktivitler de sonbahar kış aylarında artmaktadır” dedi ve ekledi:

"BULAŞICI BİR HASTALIKTIR"

“Okulların açılmasıyla birlikte kalabalık, toplu yaşam alanlarına dönüş yapılması, virüslerin yarattığı konjonktivitler gözün kızarması, sulanması, çapaklanması gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu bulaşıcı bir hastalıktır. Kapalı alanlar viral konjonktivitlerin salgın şeklinde görülmesine neden olur.”

Bu hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: İhmal etmeye gelmez! - Resim : 2

Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanıldığını ve hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza göz doktorunun karar verdiğini belirterek hastalığın yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Asena, şöyle devam etti: “Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler.”

Bu hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: İhmal etmeye gelmez! - Resim : 3

FARKLI SEBEPLERLE ORTAYA ÇIKABİLİR!

“Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır. Konjonktivit, farklı sebeplerle görülür. En sık mikroplar, alerji ve çevredeki irritan maddeler, örneğin sigara dumanı ve hava kirliliğidir.”

Bu hastalığa dikkat! Uzmanı uyardı: İhmal etmeye gelmez! - Resim : 4

GÖZ VE EL HİJYENİNE DİKKAT!

“Konjonktivit, damlalarla tedavi edilebilir. Kimi durumlarda tedavi yapılmaksızın da geçebilmektedir. Burada en önemli konu göz ve el hijyenine dikkat edilmesi, kapalı ortamların havalandırılmasıdır.”

“Vücut bağışıklığının sonbaharda havaların serinlemesiyle birlikte düştüğü için vitamin alınmasına da bu dönemde dikkat edilmelidir.”