Birçok üründe kullanılan aspartam, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kanser araştırma kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından ilk kez 'insanlar için muhtemelen kanserojen' olarak resmen onaylandı.
DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı'ndan Dr. Francesco Branca ise insanları mümkünse şekerli ürünleri kullanmamaya teşvik etti.
Uzmanlar, yapay tatlandırıcı kullanan tüketicilerin kanser riskinin biraz daha yüksek olduğunu aktardı.
Aspartam, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Çoğunlukla düşük kalorili veya kalorisiz gıda ve içeceklerde bulunur.
DSÖ’NÜN ÖNERDİĞİ GÜNLÜK LİMİT VÜCUT KİLOSU BAŞINA 40 MG/KG
Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada aspartamın günlük güvenli tüketim miktarını daha önceki yıllarda olduğu gibi değiştirmeyerek vücut kilosu başına 40 miligram olarak belirledi. DSÖ’nün günlük olarak aşılmamasını istediği doz, kabaca 9 ila 14 tane aspartam içeren içecekler ya da gıdaları kapsıyor.
Daha çok içecekler ve yiyeceklerde kullanıldığı bilinse de aspartam diş macunundan sakıza ve yoğurda kadar 6000 kadar üründe bulunuyor.
Uzmanlar, aspartamın kanserle ilişkilendirilmesinin şekeri tercih edilebilir bir alternatif haline getirmediğini vurguluyor.
Aşırı şeker tüketimi kanser için önemli bir risk faktörü olan obeziteye de katkıda bulunabilir.