Çalışmanın sonuçlarına göre; yastık kılıfları ortalama klozet kapağından 17 bin kat daha fazla bakteri barındırabilirken, çarşaflar sadece bir hafta içinde banyonun kapı kolundan yaklaşık 25 bin kat daha fazla bakteri biriktirebiliyor.
Üstelik bu bakteriler sadece iyi huylu değil; zatürre gibi enfeksiyonlara neden olabilecek ve antibiyotik direncine katkıda bulunabilecek suşları içerir.
Yatak yüzeylerinde tipik olarak gıda zehirlenmesiyle ilişkilendirilen bakteriler bile bulunmuştur.
Uzmanlar, yatak takımlarının daha temiz olmasını sağlamak için, özellikle çok terliyorsanız, cildiniz veya saçlarınız yağlıysa ya da düzenli olarak makyajla yatağa giriyorsanız yastık kılıflarını yıkama sıklığını artırmanızı öneriyor.
Yastık kılıfınızda biriken aşınma ve yıpranma, belirgin belirtiler olmasa bile önemli bakterileri barındırabileceğinden, haftada bir yıkamak yeterli olmayabilir.
Saten veya pamuk gibi farklı kumaş türleri bakteri üremesini mutlaka etkilemez; bu nedenle, malzemeden bağımsız olarak uygun temizleme yöntemleri önemlidir.
Yastık kılıflarını yıkarken, derinlemesine temizlik sağlamak için sıcak su, etkili bir deterjan kullanmak çok önemlidir.
Ancak tek sorun bakteriler değil; yastıklar ayrıca teri, yağları ve ölü deri hücrelerini emer ve potansiyel olarak küf ve alerjen oluşumuna yol açar.
Düzenli çamaşır yıkamayı ve periyodik yastık değiştirmeyi rutininize dahil ederek daha temiz ve sağlıklı bir uyku ortamı sağlayabilir, yatağınızı banyonuzdan daha davetkar bir yer haline getirebilirsiniz.