Marmara'nın tarım ambarı İznik ovasında, termometre eksi 6 dereceyi gösterdiğinde korkutucu haber Türkiye'ye verildi. Yüzlerce dönüme ekili erik, nektarin, kivi, kiraz, armut gibi meyve ağaçları henüz çiçekken dondan yandı. Bölgede 1 milyar TL'lik zarar olduğu öğrenildi.
DURUM VAHİM
İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, İznik Ovasındaki meyve ağaçlarının yüzde 90'ının etkilendiğini, durumun vahim olduğunu söyledi. Dondan başta İznik merkez, Çamdibi, Şerefiye, Tacir, Dırazali Mahalleleri etkilendi.
"ÜRETİCİ YAPTIĞI MASRAFIN 1 TL'SİNİ BİLE ALAMAYACAK"
Çiftçileri ziyaret eden İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, "Eriklerimizin durumu görüldüğü gibi yüzde yüz oranında yanık var. Üreticimizin durumu gerçekten çok kötü. Üreticimiz bu sene yapmış olduğu masrafın 1 TL'sini bile alamayacak ve hiçbir gelir kaynağı yok."
"GERÇEKTEN ÇOK KÖTÜ DURUMDA"
Şu an devlet yetkililerimizden yardım bekliyoruz. Çiftçimizin hali gerçekten çok kötü durumda" ifadelerini kullandı. Dondan etkilenen verimli tarlalar drone ile havadan görüntülendi.