Bütçe, ilerleyen zamanlardaki gelirlerin ve giderlerin önceden hazırlanması ve kağıda dökülmesi anlamına gelir. Herkesin ihtiyaç duyduğu bu uygulama ile ileride yaşanabilecek bütün olumsuzluklar önceden görülüp düzeltme yapılabilir. Peki, tam anlamıyla Bütçe nedir? Bütçe neden yapılır? Her meslek grubundan inan ya da Herhangi bir kurum bütçesini oluşturabilir. Gelir ve giderlerini hesaplamak ve ona göre bir yol çizmek isteyen herkes Kişisel bütçe nasıl hazırlanır? sorusuna yanıt aramakta.
CAN MUTABAKANİ
Bütçe nedir?
Bütçe oluşturmak hesaplanan gelir ve giderler arttıkça zorlaşır ve detaylı hale gelir. İşletme ve kuruluşlarda 2 hafta ile 2 ay arasında süren bütçe hazırlıkları iş devlet bütçesi hazırlamaya geldiğinde bütçe toplantıları ve kurulları da içeren meşakkatli bir süreç haline gelir.
Bütçe neden yapılır?
Bütçeler sadece gelirlerin ve giderlerin alt alta yazılıp toplandığı birer matematik denklemi değildir. Bütçe oluşturmak kurum ve devletler için aynı zamanda hedef belirlemek ve geriye dönük değerlendirme yapmak için kullanılan araçlardır.
Bütçelerin hazırlanması sırasında gelecekte yaşanabilecek bütün problemler ve giderler öngörülmeye çalışılmalıdır.
En efektif bütçe en az sapmaya sahip olandır. Eğer bir bütçede ani veya aşırı sapma yaşanıyorsa o bütçenin yanlış yapıldığını gösterir. Yanlış yapılan bütçelerin çöpe atılması ya da revize edilmesi gerekir.
Kişisel bütçe nasıl hazırlanır?
Bir bütçe hazırlayıp buna uymak sadece devletlerin ya da kurumların efektif çalışmak için yapması gereken bir şey değil. Kişisel bütçeler, modern hayatta hepimizin varlığından faydalanabileceği bir şeydir. Sadece tasarruf yapmak için değil aynı zamanda harcamalarımızı ve gelirlerimizi kontrol altına almamızı sağlar.
Bütçe oluşturmak genelde giderlerin hesaplanması ile başlar. Masraflar hesaplandıktan sonraki ilk adım borcu bitirmektir. Belki sizin borcunuz yoktur ve bu yüzden bir bütçe oluşturup buna uygun yaşamak istemiyorsunudur fakat unutulmamalıdır ki başınıza kötü bir şey gelirse sıfır büyük bir hızla eksiye dönebilir.
Masraflar hesaplandı ve bir önceki bütçe döneminden borç kalmadığında ise atılması gereken adım bir acil durum fonu oluşturmaktır.
Acil Durum Fonu neden önemli?
Acil durum fonu adı üstünde sadece acil durumlarda kullanılmak içindir. Arabayla işe gidip lastiği yolda bıraktığınızda ya da evdeki kombi bozulduğunda kullanmak içindir.
Acil durumlar için ayıracağınız fon ile kredi kartı borçlarınızı kapatıp acil durumlarda kredi kartından harcama yapmayı düşünebilirsiniz.
Acil durum fonunuzun olmasının amacı bu tür durumlarda kredi kartınızı kullanmaya mecbur kalmamanız içindir.
GİDERLER VE GELİRLERİN ARASINI AÇIN
Yaptığınız bütçenin başarılı olup olmayacağını belirleyecek olan temel unsur bu. Bunu başarabilmek için uygulayabileceğiniz iki yol var. Gelirinizi arttırmak ya da giderlerinizi azaltmak. Yazımızın konusu gereği gelir arttırmaya bakamayacağımız için masrafları nasıl kısabileceğimize bakalım.
Masrafları kısmanın da birden fazla yöntemi vardır. Bunlar masrafı tamamen kesmek ya da muadilini koymaktır. Örneğin aylık spor salonu masrafını kesip yerine evde spor yapabilmek için bütçede yer açmayı koyabilirsiniz. Böylelikle spor salonu masrafınızın yarısı ile borç ödeyebilir ya da yatırım yapabilirsiniz. Kalan yarısını ise evde spor bütçesine katarak kısa süre içinde evde spor yapmaya başlayabilirsiniz.
Zaten spor salonu masrafınız yoksa aldığınız kahveyi toplu alıp evde çekerek dışarıdan almanın muadilini yapabilirsiniz. Lüks zannedilen pek çok masraf yerine muadili koymak yerine tamamen kesilmeye çalıştığında bütçeye uymaya çalışanlarda hayatı yaşanmaz kılmak gibi bir etki yapar. Keserken çok derinden kesmemeye dikkat etmek gerekir.