Çanakkale alev alev yanıyor, köyler boşaltıldı! Bakan Koca’dan açıklama: 4 kişinin tedavisi sürüyor

Çanakkale'de öğle saatlerinde çıkan orman yangınına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangınla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü belirtti.

Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

BAKAN KOCA: 4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin (UMKE) yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi. Çanakkale alev alev yanıyor, köyler boşaltıldı! Bakan Koca’dan açıklama: 4 kişinin tedavisi sürüyor - Resim : 2
85 SAĞLIK PERSONELİ GÖREVLENDİRİLDİ
Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." dedi.

AFAD: ÇANAKKALE BOĞAZI TEK TARAFLI OLARAK ULAŞIMA AÇILDI
AFAD tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmelerinin altı çizildi. Çanakkale Boğazı’nın tek taraflı olarak ulaşıma açıldığı bilgisini paylaştı.

Çanakkale alev alev yanıyor, köyler boşaltıldı! Bakan Koca’dan açıklama: 4 kişinin tedavisi sürüyor - Resim : 3

BİN 489 PERSONEL, 8 UÇAK, 26 HELİKOPTER, 238 ARAZÖZ, 66 SU TANKERİ VE 64 İŞ MAKİNESİ SEVK EDİLDİ
Açıklamada “Çanakkale Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye, AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam bin 489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 238 arazöz, 66 su tankeri ve 64 iş makinesi sevk edilmiştir. Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmektedir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve görevli personele yiyecek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Vatandaşlarımızın orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur.” ifadeleri kullanıldı.

 

Çanakkale alev alev yanıyor, köyler boşaltıldı! Bakan Koca’dan açıklama: 4 kişinin tedavisi sürüyor - Resim : 5

BAKAN YUMAKLI'DAN ŞİDDETLİ RÜZGAR AÇIKLAMASI
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Yangın Yönetim Merkezi'nde, Çanakkale’de Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bugün ülke genelinde 29 yangın çıktığını, 26’sının söndürülerek kontrol altına alındığını söyleyen Yumaklı, halihazırda devam eden üç yangın olduğunu dile getirdi. Bu üç yangının Çanakkale merkez ile Bursa’nın Yenişehir ve Karacabey ilçelerinde sürdüğünü aktaran Yumaklı, “Şu anda içlerinde en ağırı Çanakkale merkez yangınımız. Saat 11.30 itibarıyla Damyeri mevkiinde başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Maalesef şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15,1 kilometrelik bir hatta, altı saat gibi kısa bir sürede kat etti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın da bu çabalarının yetmediği anlar oldu ve onları da aşarak bir sonraki mesafeye geçti.” diye konuştu.

Çanakkale alev alev yanıyor, köyler boşaltıldı! Bakan Koca’dan açıklama: 4 kişinin tedavisi sürüyor - Resim : 6

"YANGIN ÇANAKKALE ŞEHRİMİZİ ŞEHİR MERKEZİNİ TEĞET GEÇER BİR HALDE İLERLİYOR"
Bakan Yumaklı, yangın bölgesindeki rüzgarın saatte 70 kilometre hızı olduğunu, nemin ise yüzde 19'a ulaştığını hatırlatarak, “Maalesef bunların hepsi mücadelemizi güçleştirmekte. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Sevindirici tarafı, şu anda Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehrimizi şehir merkezini teğet geçer bir halde ilerliyor.” dedi.

Çanakkale alev alev yanıyor, köyler boşaltıldı! Bakan Koca’dan açıklama: 4 kişinin tedavisi sürüyor - Resim : 7

"EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLIK YAPILIYOR"
AFAD koordinasyonunda Orman Teşkilatı ve diğer kamu kurum kuruluşlarının yangınla mücadeleye destek verdiğini kaydeden Yumaklı, “En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Çok spekülasyon yapıldığı için hemen söyleyeyim; devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. Dokuz köy için tedbir alındı, bunlardan altısı boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı, bu altı köy boşaltıldı. İhtimalen de boşaltmaya hazır Aşağı Okçular, Taşlı Tarla ve Kızılcaören köyleri var. Sevindirici taraf, şu ana kadar çok şükür herhangi bir can kaybımız söz konusu değil” ifadelerini kullandı.