108 yıldır boğazın derinliklerinde! tv100 Mesudiye batığında! İşte o hazin hikaye...
Çanakkale Savaşı’nda İstanbul’u korumakla görevli olan Mesudiye Zırhlısı Aralık 1914 sabahı Kraliyet Donanması’na ait denizaltı tarafından vuruldu. 10 Subay ve 15 erin şehit olduğu Mesudiye, 108 yıldır suyun altında. tv100 ekibinden Şeyma Kan ve Yiğitcan Yapıcı, Çanakkale boğazına daldı, kahraman Mehmetçiklerimize mezar olan o zırhlının kalıntılarını görüntüledi.
Destan yazılan Çanakkale Muharebeleri! Mehmetçik hem karada hem de denizde vatanı canla başla müdafaa etti. Sudaki kalelerden biri de İstanbul’u koruması için Çanakkale Boğazı’na demirletilen Mesudiye zırhlısı, Aralık 1914 sabahı Kraliyet Donanması’na ait denizaltı tarafından vuruldu. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı donanmasının kaybettiği ilk gemi olan zırhlının kalıntıları hala Çanakkale Boğazı’nın derinliklerinde. tv100 ekibinden Şeyma Kan ve Yiğitcan Yapıcı, Çanakkale boğazına daldı, kahraman Mehmetçiklerimize mezar olan o zırhlının kalıntılarını görüntüledi.
Çanakkale Boğazı bombardıman altındaydı 3 kasımda bir bombardıman başlamış ama asıl savaş yaşanmamıştı. Osmanlı ordusu İstanbul’u korumak için Çanakkale’de tedbirler alıyordu. Bu tedbirler kapsamında mayın hatları döşeniyor bataryalar güçlendiriyordu. Mayın hatlarını korumak için Mesudiye zırhlısı işte bu bölgede demirlendi.
1875’yılında donanmaya katılan Mesudiye zırhlısı, 102 metre uzunluğunda ve 9 bin 190 ton ağırlığındaydı. 14 top ve 598 mürettebatı vardı.
MESUDİYE ZIRHLISININ ÇOK HAZİN HİKAYESİ
Aralık 1914’te Birleşik Krallığa ait denizaltısı HMS B11 mayın tarlalarından geçti ve Mesudiye’yi torpidolardı. Mesudiye zırhlısının personeli öğle yemeği için aşağı inmişti, nöbetçiler saldırıyı fark ettiklerinde ise her şey için çok geçti. Karşılık vermeye çalıştılar ancak B11 hızla dalarak uzaklaştı.
10 SUBAY VE 15 ER ŞEHİT DÜŞTÜ
Mesudiye vurulmuştu hızla yan yatıyor ve su alıyordu. Geminin vurulduğu yer kıyıya yakındı can kurtaran filikaları ve kıyıdan yürütülen kurtarma çalışmaları ile mürettebatın büyük bölümü tahliye edildi. Ancak geminin bir noktasından sesler geliyordu. Hala gemide canlı kalanlar vardı. Makine dairesinde sıkışmışlardı.
Gemide seslerin geldiği yerden, geminin saçı kesildi ve oradan 5 subay ve 2 er canlı olarak kurtarıldı, 10 subay ve 15 er şehit düştü.
Gemideki mühimmatın da çıkarılması gerekiyordu. Gemideki silahlarının birçoğu kurtarılarak Çanakkale Boğazı’nın savunmasını güçlendirmek için kullanıldı. Öyle ki bu mühimmatlar ile, Mart 1915'te Fransız zırhlısı Bouvet’inin batırıldı.
tv100 ekibi Çanakkale Boğazı’nın derin sularına daldı. O zırhlıyı görüntüledi.
tv100 Muhabiri Şeyma Kan: Dalış eğitmeni Oğuzhan Zeybek ile birlikte Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı’nda batırılan Mesudiye zırhlısına dalışımızı gerçekleştirdik şimdi de tekrar tekneye çıktık. Evet neler gördük Mesudiye zırhlısında.
Dalış Eğitmeni Oğuzhan Zeybek: Vatoz balıkları vardı onları gördünüz umarım. Onun dışında onlarca top mermisi. Bunların tarihi dokusuna dokunuyor olmak, dokunduktan sonra 1915’te batmış olan o geminin o tarihin senin için devam ediyor olması manevi olarak çok büyük yeri var bizlerde.
108 yıl sonra hala o savaşın izleri Çanakkale Boğazı’nda suyun altında yaşıyor. Birçok Mehmetçiğin mezarı olan Mesudiye’nin kalıntıları suyun altında. Geminin direkleri, gövdesinin bir kısmı açıkça gözüküyor. Savaştan kalma top mermileri de hala suyun altında…
Mesudiye zırhlısında kahraman Mehmetçiklerimiz yatıyor fakat bugün bu topraklarda onların sayesinde hür bir şekilde hayatımıza devam ediyoruz
Mesudiye zırhlısının batırılması büyük yankı yaptı. Mesudiye, Osmanlı donanmasının Çanakkale’de yitirdiği ilk savaş gemisiydi, ancak şimdilerde Mesudiye suyun altında yosun ve midyeler ile onlarca balığın yeni evi.