Çanakkale'de kaçak kazıda bulundu: 2 bin yıllık mezar koruma altına alındı
Çanakkale Gelibolu’da kaçak kazı esnasında Helenistik döneme tarihlenen bir mezarın tahrip edildiği alan koruma altına alındı.
Gelibolu’ya bağlı Demirtepe köyündeki özel mülkiyete ait arazide kaçak kazı yapıldığı ihbarının ardından Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından inceleme başlatıldı.
HELENİSTİK DÖNEMDEN OLDUĞU BELİRLENEN MEZAR BULUNDU
İncelemede, bölgede Helenistik döneme tarihlenen bir mezarın kazıldığının tespit edilmesi üzerine Çanakkale Troya Müzesi Müdürlüğü uzmanları ve arkeologlarca kurtarma kazısı gerçekleştirildi.
Kazıda, 2,20 metre uzunluğunda ve 1,50 metre genişliğinde 5 dikdörtgen blokun yan yana yerleştirilmesi ile oluşturulmuş mezar yapısının bozulduğu, kapak kısmının açıldığı, mezarın iç kısmının da tarumar edildiği belirlendi.
Mezarın içinde bulunan toprağın elekten geçirilerek yapılan incelemede ise buradaki iskeletin parçalandığı ve bütünlüğünün bozulduğu görüldü. MÖ 4. yüzyıla tarihlenen diademin parçalandığı, mezarda bulunan ve aynı döneme tarihlenen seramiklerin de bütünlüğünü yitirmiş durumda olduğu da tespit edildi.
ALAN KORUMA ALTINA ALINDI
Koruma Bölge Kurulunca kaçak kazı yapılan alanın Demirtepe Köyü Kartaltepe Tümülüsü'ne 1,5 kilometre mesafede yer almasından dolayı bölgenin bir kısmının 1. derece, bir kısmının da 3. derece arkeolojik sit alanında kaldığı raporlandı.
Alan yapılan kurtarma kazısı sonrası üzeri kapatılarak çevresi tel çitle çevrilip koruma altına alındı.