Çanakkale'de gerçekleştirilen kazı çalışmalarında toprağı kazan araştırmacıların tam karşısına çıkan 2 bin 300 yıllık kalıntılar, dünyayı hayrete düşürdü. Araştırmacılar tarafından dünya tarihinin en önemli anlarından biri olarak kabul edilen savaşın, nerede yapıldığına dair 20 yıldır süren araştırmacılar sonuç verdiği bildirildi. Uluslararası araştırmacılar, ortaya çıktığını duyunca bölgeye koştu. Arkeologlar, Büyük İskender'in 2 bin 300 yıl önce en önemli savaşlarından birinin gerçekleştiği yeri tespit ettiklerini söylediler.
İLK ÖNEMLİ ZAFERDİ
Araştırma ekibi, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Çanakkale ilindeki Biga Nehri kıyısındaki antik savaş alanının tam yerini ortaya çıkardı. Antik çağlarda nehir Granicus olarak biliniyordu. MÖ 334'te yapılan Granikos Muharebesi, İskender'in Pers Ahameniş İmparatorluğu'na karşı yürüttüğü sefer sırasında elde ettiği ilk önemli zaferdi. Bu savaş, efsanevi komutanın Küçük Asya'yı fethetmesinin başlangıcını işaret ettiği için tarihsel olarak önemliydi.
KALICI BİR ETKİ YARATACAK ESER
Savaştaki başarısı, sonunda Pers Ahameniş İmparatorluğu'nun çöküşüne yol açacak sonraki zaferlerin yolunu açtı. Sonuç olarak, İskender'in fethettiği bölgelerde kalıcı bir etki yaratacak olan Asya'nın geniş alanlarının Helenizasyonunun temelini attı. Büyük İskender, MÖ 336'dan MÖ 323'te 32 yaşındayken ölümüne kadar, merkezi Yunanistan yarımadasının kuzeydoğu kesiminde bulunan Makedonya'nın antik krallığını yönetti. Saltanatı sırasında, Yunanistan'dan kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan, şimdiye kadar görülmüş en büyük imparatorluklardan birini yaratarak kapsamlı askeri seferler düzenledi. Savaşta yenilmeyen, tarihin en başarılı askeri komutanlarından biri olarak kabul edilir.
"DÜNYA TARİHİNİN EN ÖNEMLİ ANLARINDAN BİRİ"
Türkiye'deki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMU) arkeolog Reyhan Korpe, "Dünya tarihinin en önemli anlarından biri olarak kabul edilir. Buradaki zaferinin ardından İskender Batı Anadolu'yu ve Asya'nın çoğunu fethederek imparatorluğunu Hindistan'a kadar genişletti." dedi. Korpe, 20 yıl önce savaş alanının tam yerini tespit etme amacıyla bir proje başlattı ve bu proje artık meyvesini verdi.
ARAŞTIRMACILAR TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ
Korpe, "Antik kaynakların dikkatli bir şekilde okunmasıyla yaptığımız araştırma, savaşın tam yerini, savaşa katılan köyleri ve ovalardaki konumunu belirlememizi sağladı" dedi. İskender ve kuvvetlerinin savaş alanına ulaşmak için izledikleri güzergah da araştırmacılar tarafından tespit edildi. Korpe, "İskender'in Özbek köyünden başlayıp, Umurbey, Lapseki'den geçerek Biga Ovası'na inen tam güzergahını haritalandırdık" dedi. Keşfin ardından savaş alanının, "Büyük İskender Kültür Rotası" projesi kapsamında turistik bir cazibe merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.