Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu International Holding Company anlaşması ile ilgili iddialara yanıt verip ülke ekonomisine katı sağlayan yatırımları anlattı
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu bir grup gazeteci ile yediği akşam yemeğinde şirketleri, projeleri ve güncel tartışmalar konusunda bilgi verdi. Kalyoncu, öncelikle tamamlandığında 2 milyon hanenin elektriğini karşılayacak olan Kalyon Karapınar GES Santrali’nde International Energy Holding ile yapılan ortaklığa değindi.
Özellikle enerji alanında yoğunlaştıklarını anlatan Cemal Kalyoncu, öncelikle 78 yıldır sanayiden enerjiye, altyapı projelerinden havalimanı işletmeciliğine kadar Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için çalıştıklarını vurguladı.
Türkiye'ye yüksek miktarda döviz girişi olacak
Kalyon Holding’in Türkiye’nin yenilebilir enerji alanında liderliğe yükselmesi adına önemli projeler hayata geçirdiğini anlatan Kalyoncu, güneş paneli konusunda üretimi iki katına çıkartacaklarını söyledi. Karapınar Güneş enerjisi Santrali’nde uluslararası çok büyük bir şirket olan IHC ile ortaklık yaptıklarını, bu ortaklık ile Türkiye’ye yüksek miktarda döviz girişi olacağını, bu ortaklığın bir süredir yapılan en büyük doğrudan yatırım olduğunu anlatan Cemal Kalyoncu, Türkiye için üretilen değerin Kalyon Enerji markasıyla dünyaya taşınacağını söyledi.
3 milyar kilovatsaat elektrik üretecek
Kalyon Holding’in dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden International Holding Company’nin (IHC) iştiraki International Energy Holding (IEH) ile Kalyon Enerji hisselerinin yüzde 50’sini devretme konusunda anlaştığını geçtiğimiz haftalarda duyurulmuştu. Tam kapasite çalışmaya başladığında yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretecek olan santral tek başına Türkiye’de 1 yılda tüketilen elektriğin yüzde 0,75’ini karşılayacak. Santral bu haliyle Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini de yüzde 20 oranında artıracak.
Asılsız ve mesnetsiz iddialar dolaşıma sokuldu
Kalyoncu sohbette, “ Tabii ki bu denli büyük çaplı ve montanlı bir iş birliğinin ardından birtakım asılsız ve mesnetsiz iddialarla da ne yazık ki dolaşıma sokuldu. 11 Ağustos’ta da duyurduğumuz üzere; International Holding Company (IHC) ile enerji alanında gerçekleştirdiğimiz stratejik iş birliğimiz, yalnızca Kalyon Enerji adlı şirketimizin yüzde 50’lik hissesini kapsıyordu. Son dönemde ayyuka çıkan haberlerin aksine Kalyon PV’de herhangi bir yurt dışı ortaklığı söz konusu değil. Tamamı Kalyon Holding’e ait olan Kalyon PV, kendi öz kaynaklarıyla yatırım yapmaya, ülke ekonomisine ve istihdama daha çok katkı sağlamaya devam edecek. Bunun yanında ‘süper teşvik’ şayialarına da ne yazık ki basında kendine yer buldu. Kalyon Holding’in gerek Karapınar GES, gerekse diğer üstlendiği projelerde kullandığıteşvikler, diğer tüm kurumlara sağlanan teşvikler ile aynı olurken; ne şimdi ne de geçmişte herhangi bir istisnanın ve muafiyetin olmadığı açık ve net bir şekilde ortadadır. Dolayısıyla sözleşme kurallarının aksine yapılmış herhangi bir uygulama ve iltimas, kati surette söz konusu değil. Halen bu alanda kanun ve yönetmeliklere uygun olarak 37 farklı proje bazlı teşvik ve 156 farklı vergi istisnası alan kuruluş bulunuyor. IHC ile yapılan iş birliğinden elde edilen gelir, Kalyon Enerji’ye ait projelerin büyüme ve gelişiminin yanında Kalyon PV’nin kapasite artırımı için kullanılacak” dedi.
Bu ortaklıktan elde edilen gelirin hem Kalyon Enerji’ye ait projelerin büyüme ve gelişiminde, hem de tamamı Kalyon Holding’e ait olan Kalyon PV’nin kapasite artırımında kullanacağı açıklandı.
Dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikası
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı sahip olan, dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikası olan Kalyon PV, 1000 MW olan üretim kapasitesini de 2000 MW’a çıkarmak için de tüm hazırlıklara başladığını ilk kez duyurdu.
Sohbette, projede çalışan kişi sayısının kapasite arttırımı ile birlikte 2 bin 100 kişiden 3 bin kişiye çıkacağı, fabrikanın Ar-Ge merkezinde 100’den fazla mühendis ve araştırmacı görev yaptığı belirtildi.
19 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Kalyon PV fabrikası, faaliyet gösterdiği birinci yılında 1 milyon adet panel üretimi gerçekleştirmişti. Bugüne gelindiğinde toplamda 3 milyon 250 binin üzerinde güneş paneli üreten Kalyon PV, başlangıçta 500 MW olan kapasitesini de 1200 MW’lara çıkardı.
Enerjinin yanında havacılığı da kendisine stratejik sektör olarak belirleyen Kalyon Holding, geçtiğimiz Nisan ayında İGA İstanbul Havalimanı’ndaki ortaklık payını yüzde 35’ten yüzde 55 seviyesine yükselterek en büyük hissedar olmuştu.
İGA İstanbul Havalimanı’nın birçok rekoru bünyesinde barındırdığını vurgulayan Cemal Kalyoncu, edindikleri tecrübe ve bilgi birikimini uluslararası düzeye taşımaya hazırlandıklarını anlattı. Kalyoncu: “ Asya, Afrika ve Avrupa’da da havalimanı işletmeciliği ve inşası konusunda girişimlerimiz var. Türkiye’nin bayrağını dalgalandırmaya ve Türk hizmet anlayışını da tüm dünyaya göstermeye hazırlanıyoruz.” dedi