CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel tv100'de! Seçim güvenliği endişesi var mı?

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Deniz Gürel’in hazırladığı Ankara'da Neler Oluyor programına konuk oldu. Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesini değerlendiren Adıgüzel, İnce'nin oylarına talip olduklarını söyledi. "Seçim güvenliği endişesi var mı?" sorusuna da yanıt veren Adıgüzel, "Kurumlara inanç azalmış durumda. Fakat bizim 1,5 yıldır çalışan seçim güvenliği komisyonumuz var" diyerek endişeye gerek olmadığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel tv100'de! Seçim güvenliği endişesi var mı?

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Deniz Gürel’in hazırladığı Ankarada Neler Oluyor programına konuk oldu.

Seçim sürecinin gergin yürümesinin kendilerini üzdüklerini ifade eden Adıgüzel, 14 Mayıs'ın demokrasi sınavı olacağını vurguladı. Düzgün bir seçim atlamanın dünyadaki itibarımız için de önemli olacağını kaydeden Adıgüzel, şunları söyledi:

"ALÇAKÇA SALDIRILARLA SİYASETÇİLERİ YOLLARINDAN DÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

"Türkiye demokrasisi için bir dönemeç bu. Görüyoruz ki dijital medyada çok belaltı oynayan ve alçakça saldırılar yapanlar var. Aynı zamanda sahayı germeye çalışanlar var. Adaylara siyasetçileri hedef alan, hatta tehditlere varacak kadar saldırılar var. Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'da yaşadığını, çocuklarının kafalarından kan akması, Türkiye'yi derinden üzdü."

Türkiye'de bayram havasında bir seçim istediklerini, depremden dolayı da sakin bir seçim süreci ilerlediğini anımsatan Adıgüzel, pazar gününün de böyle geçmesini umdu.

Demokrasiyi hazmedemeyenler olduğunu sözlerine ekleyen Onursal Adıgüzel, şunları söyledi:

"Çeşitli oyunlarla, alçakça saldırılarla siyasetçileri yolundan döndürmeye çalışıyorlar. Bir siyasetçi yola çıkmışsa birçok şeyi göze almıştır. Üzüldüm Ata İttifakı adına. Ve böyle bir şeye karşı biz her zaman demokrasinin yanındayız."

"İnce'nin çekilmesinden önce Türkiye siyasetinin neden bu kadar gerildiğini ve çirkinleştiğini iyice bir incelemek gerekiyor" diyen Adıgüzel,  "Biraz geriye gidin. Genel başkanımıza Artvin'de bir saldırı oldu. Biraz daha devam edelim 2019'da seçimleri kazandık; İstanbul'u Ankara'yı, Adana'yı CHP kazandı. Bir normalleşme beklerken Çubuk'ta akılalmaz saldırılar oldu. Yine sosyal medyada çeşitli yerlerde itibar suikastları oldu. Mafyaların siyasete bulaştığını gördük, genel başkanları tehdit ettiğini gördük." dedi.

"İNCE'YE YAPILAN TAM BİR ALÇAKLIKTIR"

Muharrem İnce'ye yapılanın tam bir alçaklık olduğunu söyleyen Onursal Adıgüzel, bunun arkasındaki yapıların ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti. İnce'yi yakından tanıdıklarını dile getiren Adıgüzel, CHP'de yetiştiği bir siyasetçi olduğunu ve çok üzüldüğünü kaydetti.

İnce'ye yapılanların kaynağının da çeşitli odaklar olduğunu her fırsatta söylediklerini anımsatan Adıgüzel, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Ama genel başkanımız net bir tavır koymuştur. Muharrem İnce'yi masaya davet etmiştir. Şunu da söylemiştir; Bunun arkasında hangi odaklar varsa biz bunlara karşı gerekeni yaparız. Bu karalama propagandasını yapanları da 14 Mayıs'tan sonra da ortaya çıkarırız." 

"İNCE'NİN OYLARINA TALİBİZ"

İnce'nin oylarının ne olacağı sorusuna da yanıt veren Onursal Adıgüzel, şunları kaydetti:

"Biz, Türkiye ve yurt dışındaki 64 milyonun oylarına talibiz. Onun için biz İnce'ye destek veren seçmenlerimizin de oylarına talibiz. Orada da bizim projelerimizin, Türkiye'yi getirmek istediğimiz noktanın onları mutlu edeceğini, daha huzurlu, büyüyen bir Türkiye de yaşayacaklarını ikna edeceğini düşünüyoruz. Onun için sizin aracılığınızla da İnce'ye destek veren seçmenlerimizin de desteğini istiyorum. Gelin bu işi ilk turda bitirelim."

Pazar günü için çok umut olduklarını dile getiren Adıgüzel, "Maratonun son düzlüklerine gelindi. Çok büyük bir fark var. Sayın genel başkanımız 13. cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu önde. Biraz daha devam ettirirse bu temposunu, ilk turda kazanıyor. Bunu böyle görün. Kazanma sınırını geçtiğini düşünüyorum. İlk turda kazanma şansı olan tek bir kişi var, o da Kılıçdaroğlu. Diğerlerinin ilk turda kazanma şansı yok. Bu da şunu gösteriyor ki; Eğer seçmenimiz 'bu iş tek turda bitsin' diyorsa, Pazar günü sandığa gidecek, Pazar günü bu işi bitirecek. Ben güçlü bir oranla da bu işi bitireceğimizi düşünüyorum." dedi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ ENDİŞESİ VAR MI?

Seçim güvenliği endişesi olup olmadıklarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Adıgüzel, daha önceki seçimlerde yaşananları anımsatarak, şunları söyledi:

"Özellikle muhalefet seçmenin aklında soru işaretleri olması da çok doğal. 2017 referandumunu yaşamış seçmenimiz. 2019 İstanbul seçimlerinin haksız, hukuksuz yere hala da neden iptal edildi belli olmadan iptal edildiğini yaşamış. Böyle olunca kurumlara olan inanç azalmış durumda. YSK'ya karşı bir inançsızlık var. Anadolu Ajansını hatırlayın 31 Mart akşamı. Bir seviyeye kadar getirdi 3 saat içerisinde. Doğru olmayan sonuçlarla sonradan ortadan kayboldu. Seçmen diyor ki yine bunlar aynsıını yapar. Binali Yıldırım çıktı ne dedi? "Ben kazandım." dedi. Yetmedi Bayram Şenocak çıktı, 3 bin küsür oyla kazandık dedi. Halbuki o saatlerde biz 27, 28 bin oyla kazandığımızı görüyorduk. Buna rağmen yetmedi bilboardları donattılar."

"MİLLİ İRADEYE DAYANMIYORSANIZ BİR KARŞILIĞINIZ OLMAZ"

"Böyle olunca sonrada 17 gün oy saydırıp, kaybettiği seçimi erteleyince vatandaşta diyor ki; 'Bunlar maç oynanırken kural değiştiriyor, bunlar kaybedince mızıkçılık yapıyor.'" diyen Adıgüzel, "Böyle olunca da bir hassasiyet var. Seçim gecesi neler yaparlar. Kaybedince 21 yıllık iktidarları bitiyor, bunu da hazmedemezler diye bir düşünce var vatandaşlarda. Bizde buna karşı diyoruz ki, biz siyasi partiler olarak elimizden gelen önlemleri alıyoruz. İnşallah hiçbir sorun olmaz. Bu ülkede sağduyulu vatandaşlarımız bu süreci hiçbir sorun olmadan aşar. Bir sorun olacaksa da hemen oraya gider müdahale eder. AK Parti'nin 8 yıllık Meclis deneyimimde gördüğüm en büyük varlığı da aslında o sandıktan çıkmış olmak. Yani Milli iradeye dayanmak. Eğer sandıktan çıkmamışsanız, Milli İradeye dayanmıyorsanız bir karşılığınız olmaz."

Seçmenin zor bir gece olabilme ihtimali olduğunu ve bu yüzden kaygılandığını ifade eden Onursal Adıgüzel, kendilerinin seçim güvenliği komisyonu olduğunu belirtti.

Bu komisyonun 1-1,5 yıldır neler yapılabilir diye çalıştığını söyleyen Adıgüzel, "Örgütten Sorumlu Oğuz Kaan Salıcı, Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Erkek, Yurt Dışı Birliklerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Onursal Adıgüzel ve Parti Okulu'ndan Sorumlu Koordinatörümüz Aytuğ Atıcı'nın olduğu bir komisyon var." diyerek seçim güvenliği endişesi olmaması gerektiğini söyledi.