CHP Lideri Kılıçdaroğlu: YSK seçimi erteleyemez

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, büyük deprem sonrası seçimlerin ertelenmesi konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Seçimlerin zamanında yani 18 Haziran'da yapılacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "YSK, seçimi erteleyemez. Bunun için yetkisi yok. Seçim zamanında yapılacak." ifadelerini kullandı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: YSK seçimi erteleyemez

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'ten Bülent Aydemir'e seçim sürecini değerlendirdi. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğiyle ilgili tartışmalara değinen Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimi ertelemek için yetkisi olmadığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

“Parlamento çalışıyor zaten. Bir talebiniz varsa oraya getirin. Ancak kararı YSK üzerinden almayı planlıyorlarsa ve YSK, ‘bu şartlarda sağlıklı seçim yapamayız’ derse kapısına kilit vurmak lazım. Bu teknolojik imkânlarla nasıl seçim yapamıyoruz dersin? Bugünün şartlarında telefonunuzdaki GPS sinyalinden anında yeriniz dahi belirleniyor. YSK böyle bir karar alırsa açık söylüyorum; bu, demokrasiye darbedir. Hukukun üstünlüğüne vurulmuş bir darbedir. Hiçbir hakim böyle bir kararın altına imza atmaz.

Seçim zamanında, 18 Haziran’da yapılacak. Önümüzde bunun için 4 ay var. Eğer daha önce seçim yapmak istiyorsa yetkisini kullanıp Meclis’i feshetmesi gerekir.

Daha önce biz 6 Nisan’dan önce yapılacak bir seçime sıcak bakıyoruz demiştik. 6 Nisan’da sandığı vatandaşın önüne koymaya varız demiştik.”

Aydemir'in aktardığına göre Kılıçdaroğlu, seçimi geri bırakabilmek için Anayasa’daki savaş hali hükmüne rağmen YSK’nın, “sağlıklı seçim yapamayız” kararı alması durumunda sine-i millete dönme seçeneğine pek sıcak bakmıyor. Bu konudaki soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Öyle bir şey olmaz. YSK, seçimi erteleyemez. Bunun için yetkisi yok. Seçim zamanında yapılacak” dedi.