Isı stresinin, çiftlik hayvanlarının bağışıklık fonksiyonu ve genel sağlığı üzerinde bariz bir olumsuz etkisi vardır. Bu, özellikle süt inekleri için geçerlidir, çünkü bunun etkisi bir ineğin yaşam döngüsü boyunca görülür ve yaşam evrelerinin her birini etkiler. Isı stresi ayrıca hayvanın bağışıklık sistemini bastırır ve bir organizmanın hayatta kalması için en iyi koşullara uyum sağlarken stabiliteyi koruduğu kendi kendini düzenleyen bir süreç olan homeostazı sürdürme yeteneğini baltalar. Son dönemde sıkça gündeme gelen küresel ısınma ve iklim değişikliği, inekleri oldukça etkilemektedir. Öncelikle küresel ısınma ve iklim değişikliği kavramlarına bakmak gerekir.
KÜRESEL ISINMA NEDİR?
Küresel ısınma, esasen dünya atmosferinde sera gazlarının (GHG) birikmesinin bir sonucudur ve bu gazların başlıca katkıda bulunan faktörü karbondioksittir. Küresel ısınma, gerçek ısınmayı, yani dünyanın ortalama sıcaklığındaki artışı ifade eder. 20. yüzyılın başından bu yana, dünyanın ortalama atmosferik sıcaklığı yaklaşık 0,74°C artmıştır. Güney Afrika'da ortalama ısınma hızı her on yılda bir 0,16°C civarındadır. Bu dikkate alındığında, önümüzdeki yüzyılda ülke ortalama sıcaklığının yaklaşık 8°C artması beklenmektedir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?
İklim değişikliği ise, hava durumu modellerinin uzun bir süre boyunca dağılımındaki bir değişikliği ifade eder. Bu bağlamda, bir bölgenin ortalama hava koşullarındaki bir değişikliği veya uzun vadeli ortalamalar bağlamında hava modellerinin zamana göre değişimini ifade edebilir. Bazı antropojenik faaliyetler, nihayetinde küresel ısınmaya yol açan devam eden iklim değişikliğinin önde gelen nedenleri olarak tanımlanmıştır.
ÇİFTLİK HAYVANLARI HAVA KOŞULLARINA KARŞI HASSASTIR
1931'den 2015'e kadar Güney Afrika'nın iç yüzey sıcaklıkları belirli kıyı bölgelerinde arttı ve azaldı. Çiftçiler değişen sıcaklıklara uyum sağlamaya çalıştıkça, bu değişikliğin zaman içinde kullanılan çiftçilik yöntemleri üzerinde etkisi oldu. Çiftlik hayvanları, yıllar boyunca yapılan birçok çalışmanın kanıtladığı gibi, özellikle iklim ve hava koşullarına karşı hassastır ve performansları büyük ölçüde hava koşullarından etkilenir. Bu nedenle, hava ve iklim, özellikle yüksek miktarda süt üretmek için çok özel yönetim gerektiren süt inekleri olmak üzere, bir hayvancılık operasyonunun verimliliğini genellikle sınırlar.
MİKTARA VE KALİTEYE ZARAR VERİR
Bu aynı zamanda ticari çiftçilere özgü değildir: Olumsuz hava koşullarının etkileri, üretim ne kadar yoğun olursa olsun, üretilen sütün miktarına ve kalitesine zarar verir. Aşırı sıcak bir iklim, ineğin yem alımını, süt üretimini ve üreme kapasitesini engeller ve ineğin metabolik ısısında artışa neden olur. Bunun süt çiftlikleri için ciddi ekonomik sonuçları vardır. Sıcak koşullar altında, çevresel faktörlerin süt ineklerinin üretimi üzerinde ölçülebilir bir etkisi vardır. Homotermal hayvanlar (sıcakkanlı memeliler) olarak, ineğin homeostazı, ısı üretiminin ısı kaybına hassas bir oranıyla dikkatlice kontrol edilir.
VÜCUT ISISI VE METABOLİZMA ETKİLENİR
Ortam sıcaklığındaki değişiklik, ineğin çevresel vücut bölümlerinin sıcaklığında değişikliklere yol açar ve bu nedenle hayvanın iç sıcaklığı, vücut sıcaklığındaki değişiklikler için bir kontrol parametresi olarak kullanılır. Güneş ışığı, termal radyasyon ve hava sıcaklığı gibi çevresel faktörler, metabolizma hızı, su kaybı oranı ve geometrik yapı gibi hayvan özellikleri ve iletim, radyasyon, konveksiyon ve buharlaşma gibi ısı düzenleyici mekanizmalar arasındaki enerji alışverişini etkiler. Bu da hayvanın vücut ısısını etkiler ve bu da metabolizmasında ve davranışında değişikliklere yol açar.
OLUMSUZ KOŞULLAR ISI STRESİNE YOL AÇIYOR
Sıcaklık-Nem İndeksi (THI), iklim değişikliğinin süt ineklerinde ısı stresine yol açabilecek olumsuz koşulların oluşmasını nasıl etkilediğini belirlemek için gereklidir. THI, uzun bir süre boyunca iklim verilerinin analizinden elde edilir. Bu iklim verileri, Güney Afrika'nın ana süt ürünleri üretim bölgelerinde bulunan hava istasyonlarından toplanmıştır.
EN ETKİLİ GÖSTERGE
THI'nin hesaplanması, ısı stresini belirlemek için faydalı bir indeks görevi görür. Süt ineklerinde ortam sıcaklığının ve bunun etkisinin belirlenmesinde en iyi ve pratik parametrelerden biri olmaya devam etmekte ve ısı stresinin hayvanlar üzerindeki potansiyel etkisinin en etkili göstergesi olmaya devam etmektedir.
MEVSİME UYGUN YÖNTEM KULLANILMALI
En yüksek ortalama THI değerlerine göre yılın en sıcak ayları, Ekim'den Şubat'a kadar uzanan beş aydır. Yılın en sıcak ayı Ocak ayıdır. Bu aylarda çiftçiler, ineklerinin inek dostu bir ortamda tutulmasını ve verimli yönetim uygulamalarının uygulanmasını sağlamalıdır. Örneğin, bu süre zarfında enerji alımının arttırılmasını sağlamak için enerji yem-kaba oranı 80:20 civarında olmalıdır. İneklerin ayrıca yaklaşık 21°C sıcaklıktaki suya hazır erişime ihtiyacı vardır.
İNEĞİN ORTAMINA UYARLAMAK GEREK
Sıcaklık artışıyla daha iyi başa çıkmak için ineğin ortamını uyarlamak, ısı stresinin ineğin verimliliği üzerindeki etkisinin mümkün olduğunca küçük olmasını sağlayacaktır. Bu beş ay boyunca çiftçiler, yeterli süt üretimi için yaklaşık 69 THI eşiğine ulaşmayı hedeflemelidir. 70'den büyük bir THI değeri, süt üretiminde kayda değer bir düşüşe neden olur. En yüksek ortalama aylık THI değeri 83,43 ile Ekim 2019'da Güney Afrika'da Lichtenburg hava istasyonunda kaydedildi.
EN İYİ PERFORMANS ZAMANI
Temmuz genellikle Güney Afrika'daki en soğuk aydır ve ortalama THI değeri 70'in altındadır. Bu nedenle, Temmuz ayı boyunca süt inekleri en iyi performansı gösterme ve yüksek miktarda süt verme eğilimindedir. Bunun nedeni büyük ölçüde, Güney Afrika'daki süt ineklerinin çoğunun, tipik olarak daha soğuk havalarda daha iyi performans gösteren Kuzey Avrupa ırklarının soyundan gelmesidir. Bu nedenle, Güney Afrika'nın yüksek sıcaklıkları ve bazen nemli koşulları, ülkenin en sıcak olduğu Ekim ve Mart ayları arasında süt ürünleri endüstrisi için bir tehdit oluşturuyor.
TÜM FONKSİYONLARI ETKİLENİYOR
Isı stresi, süt inekleri üzerinde en büyük olumsuz etkiye sahiptir, çünkü ineğin tüm fonksiyonları ısı stresinden etkilenir. Ancak çiftçiler, süt ineklerinde ısı stresini tahmin etmek ve sınırlamak için tüm parametrelerin eşit derecede pratik veya güvenilir olmadığını unutmamalıdır. Daha önce bahsedildiği gibi, THI bu nedenle ortam sıcaklığının süt inekleri üzerindeki etkisini kontrol etmek için kullanılacak en iyi endeks olmaya devam etmektedir.
İYİ PLANLANMIŞ AHIRLAR GEREKİYOR
Süt inekleri, en iyi şekilde üretim yapabilmek için sıcak ve nemli ortamlarda sağlam bir yönetime ve muhafazaya ihtiyaç duyar. İyi planlanmış ve iyi yönetilen ahırların yanı sıra ortam sıcaklığının düşürülmesi gibi stratejik uygulamaların uygulanması sürünün kısa vadeli korunması için şarttır. Sürünün kısa vadeli refahı, operasyonunuzun uzun vadeli hedefine ulaşmanız için çok önemlidir: optimum üretim verimliliği ve hayvanlarınızın refahı.