Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve Her Eve Bir Pati Derneği (HEPAD) tarafından Bursa’da kurulan Emekli Hayvanlar Çiftliği’ndeki yardıma muhtaç hayvanlar, kalan günlerini huzur içerisinde geçiriyor.
EMEKLİLİĞE AYRILAN HAYVANLARIN ÇİFTLİĞİ
Yıllarca Mardin’de çöp taşıyan eşek, yangın bölgesinden kurtarılan tavuk ve daha birçok mağduriyet yaşamış hayvanların emekliliğe ayrıldığı çiftlikteki hayvanlar, veteriner hekimler tarafından tedavileri yapılarak bebek gibi bakılıyor. Kanadı ampütasyona uğradığı için bu yıl göç yoluna çıkamayan leylek ise emekliliğe ayrılarak çiftlikte dinleniyor.
HAYATLARININ GERİ KALANINI EMEKLİ OLARAK GEÇİRİYORLAR
Yaşadığı çeşitli mağduriyetlerden dolayı Emekli Hayvanlar Çiftliği’ne getirilen hayvanların hayatının geri kalan kısmını emekli olarak geçireceğini söyleyen HAYTAP Bursa Temsilcisi Emre Demir, “Emekli Hayvanlar Çiftliğimizde afet bölgelerinden gelen birçok hayvan var.
YILLARCA HİZMET ETMİŞ
Yıllarca insanoğluna hizmet etmiş ama ne yazık ki vazgeçilmiş eşek dostumuz, göç yolunda kanadı ampütasyona uğramış uçamayan leylek, deprem bölgesinde zarar görmüş keçi olmak üzere birden fazla dostumuzu burada misafir ediyoruz.
"HAYVANLAR KÖPEK VE KEDİDEN İBARET DEĞİL"
Bizim için hayvanlar sadece kedi ve köpekten ibaret değil, tamamını oluşturmakta. Bizler bu bütünlüğü sağlamak adına böyle bir yer hazırladık. Burada amacımız buranın bir pilot bölge olması." dedi.
"YÜK HAYVANLARI DA BÜYÜK MAĞDURİYETLER YAŞIYOR"
Demir, "Türkiye’de birçok büyükşehirde bir rehabilitasyon merkezi olduğunda böyle bir yer sağlamalarını istiyoruz. Çünkü en az kedi köpekler kadar yük hayvanları da büyük mağduriyetler yaşıyor. O yüzden bizler bu mağduriyetlerin gitmesi adına birçok belediyeye bu öneride bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
HEPSİNİN AYRI BİR HİKAYESİ VAR
Emekli Hayvanlar Çiftliği’nde yaşayan her hayvanın bir hikayesi olduğunu söyleyen Demir, “Buraya gelen birçok dostumuzun ayrı ayrı hikayeleri var. Tavuk yangın zamanında gelmişti, ciddi derecede yanıkları vardı ve zamanla iyileşti. Buzağımız ne yazık ki 3 bacaklı."
ZAMANLA YÜRÜMEYE BAŞLADI
"Kazımızın ayağı kırıktı, ayağına platin takıldı ve zamanla yürümeye başladı. Kolayı seçmek yerine her zaman zoru başarmaya çalışıyoruz. Gerçekten burada çok büyük bir emek var. Buraya gelen her dostumuzun ayrı bir hikayesi var." şeklinde konuştu.
BÖYLE YERLER ÇOĞALTILMALI
Temsilci, "Görme engelli eşeğimizden tutun, yangın zamanı gelen koyunlar var. Mardin’de yıllarca çöp taşıtılmış mağdur eşek dostumuz. Bizler bu hayvanların hakları için elimizden geleni yapıyoruz. Böyle yerlerin çoğalması lazım, büyükşehir belediyelerimizin bu anlamda bir yer yapması lazım.
YABANİ HAYVANLARIN SALDIRISINA UĞRUYORLARDI
İnanıyoruz ki bu şekilde olduğunda mağduriyetler daha da azalır. Bizler şehirde yaşadığımız için kırsaldaki mağduriyet yaşayan hayvanlarımızın durumlarını bilmiyoruz. Sahibi vefat eden eşek kimse tarafından istenmiyor ve bir şekilde kırsala bırakılıyor, zamanla da yabani hayvanların saldırısına uğruyor.
VETERİNER KONTROLÜNDEN GEÇİYORLAR
Buradaki dostlarımız veteriner hekimlerimizin belirlediği bir düzende besleniyor. Her hayvanın belli ölçekte belli mama grupları var. Burası bağışlarla ayakta duruyor. Burayı bu şekilde yönetiyoruz” dedi.