Ahırında 35 tane inek olan çiftçi, gübreleri karıştırmak için ahıra gitti ancak kısa bir süre sonra bir şeylerin ters gittiğini fark etti. İtfaiye haber verildi ve ahırda gerekli ölçümler yapıldı. Fakat tüm bunlar için geç kalınmıştı, çünkü solunması oldukça tehlikeli hava çoktan 7 ile 10 arasında ineğin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
ŞAŞIRTICI BİR DURUM DEĞİL
Çiftçi, Omroep Gelderland'a kırk yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiğini ve bunu daha önce hiç yaşamadığını belirtti. Kazalar gübre ile daha sık meydana gelir ve bu şaşırtıcı değildir, çünkü Hollanda'da çiftçiler bu sindirilmiş hayvan dışkısı karışımından (samanla karıştırılmış olsun ya da olmasın) 70 milyar kilogramdan fazla üretirler. Sığırlar, hayvan dışkısının ana tedarikçileridir.
FARKLI TÜRDE GAZLAR ORTAYA ÇIKIYOR
Karıştırma sırasında farklı türde gazlar açığa çıkar. Hidrojen sülfür, hidrojen siyanür, amonyak, metan ve karbondioksiti düşünün. Gübrenin üzerinde yüzen bir tabaka olduğu için bu gazlar hiçbir yere gitmezler ancak hareket ettirilirlerse kazalar meydana gelebilir.
ÖLÜME YOL AÇIYOR
Kazaların çoğu hidrojen sülfürün solunmasından kaynaklanır. Daha yüksek konsantrasyonlarda solunum başarısız olabilir. Ayrıca kalp atışı düzensiz hale gelebilir. Daha da yüksek konsantrasyonlarda ölüme yol açabilir. Gübre depolama uzmanı Jan Woltinge, ineklerin Gelderland çiftliğinde yanlış yerde olduğundan şüpheleniyor.