İngiltere'nin Dartmoor kentindeki bir çiftlikte 80'den fazla Taş Devri aleti gün yüzüne çıkarıldı Uzmanlar, bu aletlerin avcı-toplayıcı atalarımız tarafından yapılmış 8.000 yıllık olabileceğine inanıyor.
DAHA ÖNCE KAZILMIŞTI AMA BULUNAMAMAMIŞTI
Lustleigh köyünün yakınında bulunan alan daha önce birkaç kez ziyaret edilmişti, ancak hiçbir zaman tam olarak bu konumda değildi. Kazının araştırma ekibinden Emma, "Her yıl alanda taş eserler buluyoruz [...] ve her yıl sitenin ne kadar daha fazla bilgi sağlayacağı konusunda heyecanımız artıyor." dedi.
Önceki bulgulara ve tahmin modellerine dayanarak araştırmacılar tarım arazilerinin konumuna karar verdiler. Stockley, "Çimlerin test çukurlarından çıkarılmasından birkaç dakika sonra taşlar bulunmaya başladı" dedi.
FARK EDİLMELERİ KOLAY DEĞİL
Çoğu zaman bu eski aletlerin fark edilmesi kolay değildir. Stockley, "Son derece boncuk gözlere ihtiyacınız var. Sanırım geçen hafta bulunan en küçük taş parçamız yalnızca birkaç milimetre çapındaydı; ilk kez bizimle gönüllü olarak çalışan keskin gözlü bir öğrenci tarafından tespit edildi." dedi.
TAŞ DEVRİ İNSANLARI YAPMIŞ
Bunun gibi oyulmuş çakmak taşları, Mezolitik dönem olarak da bilinen orta Taş Devri'nde insan yapımı aletlerin çoğunluğunu oluşturuyordu. Stockley, "Flint, çakıl taşı ve boynuzdan yapılmış çekiçlerle aletlere dönüştürülüyor ve aletler arasında yoğun ormanlık alanda yaylarla avlanmak için oklar ve ahşapla çalışmak için keserler (baltaya benzer ama tam olarak değil!) yer alıyor" dedi.
ALET YAPIMINDA KULLANILAN EN İYİ MADDE
"Çakmaktaşı alet yapımı için inanılmaz bir maddedir. Parçacıklar birbirine çok sıkı bir şekilde paketlenmiştir, bu da bir darbe uygulandığında kırılmanın öngörülebilir olduğu ve kenarın çok keskin olduğu anlamına gelir; bu da onu alet üretimi için mükemmel bir madde yapar. Kullanılan çekiç türü darbenin kuvveti ve açısıyla birlikte, çıkarılan çakmaktaşı parçasının doğasını ve şeklini belirler. Bu sayede farklı aletler yapılabilir."
HAYVANLARI AVLAMAK İÇİN KULLANILMIŞLAR
Diğer şeylerin yanı sıra, bu çakmak taşları hayvanları avlamak için kullanılmış olabilir; bu da bu bölgede neden bu kadar çok sayıda bulunduğunu açıklayabilir.
Stockley, "Belki de kürkler, deri giysiler ve otlardan dokunmuş giysiler giymiş erkek, kadın ve çocuklardan oluşan küçük gruplar, birkaç ateşin etrafında küçük gruplar halinde oturuyor, hikayeler anlatıyor, aletler yapıyor, beklenen göçleri tartışıyorlardı." dedi.