Çıkışı gündem olmuştu! Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa sözlerine açıklık getirdi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa çalışmaları kapsamında söylediği sözlerin tartışma konusu olması üzerine "İlk 4 maddeyle ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değildir. İlk 4 madde hakkında tartışma başlatılması sürece zarar verir. 3'üncü madde ile ilgili tartışma tamamen algı yönetimidir." açıklamasında bulundu.

Çıkışı gündem olmuştu! Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa sözlerine açıklık getirdi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa'nın 3'üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiği yönündeki sözlerinin tartışılması üzerine yeni bir açıklamada bulundu.

Kurtulmuş açıklamasında şunları ifade etti:

"Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda sanki 3. Madde ile ilgili bir konu gündeme geliyormuş gibi algi oluşturulması en hafif tabiriyle bir algı yönetimidir. 3. Madde ile ilgili bir şey geçmedi konuşmamda.

Usul esasa mukaddemdir. Hangi maddeleri yazacağınızdan ziyade anayasanın nasıl yapılacağı ve bu süreçte anayasanın yapımına diline ilişkin konuları konuştum. 3. Madde ile ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlıştır ve bir algi operasyonudur."

NE OLMUŞTU?

Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi'nde yaptığı açıklamada şu sözleri sarf etmişti:

"Yine sadece bir örnek olsun diye söylüyorum. Bizim anayasa anlayışımızda da devlet anlayışımızda da bu devletin aslı milletir. Devlet aygıtı milletin işlerini iyi yönetmek için kurulan mekanizmadır. Bu çerçevede Anayasa'da asolan milletin ihtiyaçlarının dile getirilmesi ve anlatılmasıdır.

Çok sıradanmış gibi görünen devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü tabiri, Anayasa'da yer alan ve hepimizin çok sık kullandığı... Doğrudur ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metin milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü şeklinde ifade edilmelidir."