Bazal hücreli karsinom nedir, belirtileri ne? Bazal hücreli karsinom cilt kanseri mi?
Bir cilt kanseri türü olan bazal hücreli karsinom ciltte hafif şeffaf bir şişlik olarak görünür. En sık olarak başınız ve boynunuz gibi güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde görülür. Bazal hücreli karsinom en sık görülen cilt kanseri türüdir. ABD’de her yıl yaklaşık 4 milyon vaka teşhisi konuluyor. Peki, Bazal hücreli karsinom nedir? Cilt kanseri (Bazal hücreli karsinom) belirtileri ne? Bazal hücreli karsinom tedavisi var mı? Cilt kanseri tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…
Vücudun sıklıkla güneşe maruz kalan kısımlarında gelişen bir cilt kanseri türü olan bazal hücreli karsinom, yüz, kulak, omuz, boyun, kafa derisi ve kollarda gelişen tümörler ile belirti verir. Çok nadir olsa da cinsel organlarda da görülen bu tümörler uzun süreli güneş ve ultraviyole ışığa maruz kalma nedeniyle oluşur.
BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM NEDİR, BELİRTİLERİ NE?
Bazal hücreli karsinom en sık görülen deri kanseridir. Cilt Kanseri Vakfı'na göre, her yıl 3,6 milyon Amerikalı'da teşhis edilen bu hastalık erken teşhis edildiğinde tedavisi başarılı olur ve minimum hasara neden olur. Bazal hücreli karsinom genellikle vücudunuzun güneşe maruz kalan kısımlarında, özellikle baş ve boyunda gelişir. Daha seyrek olarak, bazal hücreli karsinom vücudunuzun genellikle güneşten korunan kısımlarında, örneğin cinsel organlarda gelişebilir.
BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM (CİLT KANSERİ) NEDEN OLUR?
Kronik UV maruziyeti
Fitzpatrick tip I-II cilt yapısı
Kimyasal sanayi çalışanları (Arsenik, hidrokarbon)
Radyasyon teması
Xeroderma pigmentosum
Bazex ve Gorlin sendromları
HIV (AIDS hastalığı)
Cildin kronik irritasyon ve ülserasyonu
HPV (Siğil zemininde yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir.)
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kanser şüphesi taşıyan lezyonun büyüklüğü 2 cm'e kadar ise tamamı sağlam bir miktar doku eklenerek çıkarılır ve deri dikiş ile kapatılır (eksizyonel biyopsi). Bu aynı zamanda tedavi yöntemidir. 2cm'den büyük lezyonlarlarda pasta dilimi şeklinde bir doku örneğinin alındığı insizyonel biyopsi tekniği kullanılır. Tanı kesinleşince geniş kapsamlı çıkarım uygulanır.
Bazal hücreli karsinom, çok nadiren yani %0.05’den daha az sıklıkla vücuda yayılım yani metastaz yapar ve ek tarama (bilgisayarlı tomografi- BT, manyetik rezonans incelemesi- MR, pozitron emisyon tomografisi -PET) sendromik olgularda gerekebilir.