Bir gün, bir işçi ayının karnını delmek için gitti ve yavrusunun karnının delindiğini gören anne ayı, kafesi kırarak dışarı çıktı. Daha sonra yavrusunu boğarak öldürdü ve ardından duvara kafa atarak kendini öldürdü. Böylece hem kendisini hem yavrusunu bu acımasız zulümden ölümle kurtamış oldu.
2011'deki şoke edici olayın isimsiz bir tanığı, Singapore Seen'e şunları söyledi: "Bir işçi yavrusunun midesini açmak istediğinde, anne ayı kafesi kırdı ve yavrunun peşinden gitti. Zincirlenen yavrusunu bırakamayınca yavruya sarıldı ve yavrusunu cehennemden kurtarmak için öldürdü."
Safra ayısı olarak adlandırılan bu ayıların işkence gördüğü çiftlik, Çin'in uzak bir bölgesinde kalıyor. Buradaki ayılar geleneksel Çin tıbbında kullanılmak üzere, karaciğer tarafından üretilen ve safra kesesinde depolanan safrası için yetiştirilen ayılardır.
Esaret altında tutulan ayılar, sürekli kendini sakatlama gibi aşırı stres belirtileri gösterebilir. Memeliler, genellikle 20 yıl boyunca safraları için yetiştirilirler ve üretmeyi bıraktıklarında öldürülürler.
Animals Asia'ya göre, kampanyacılar safra ayısı yetiştiriciliğinin tamamen kaldırılması için çağrıda bulunmaya devam ediyor.
National Geographic'e göre, Asya bölgesinde yaşayan kara ayıları ve boz ayılar da dahil olmak üzere çeşitli ayı türlerinden gelen safra, geleneksel Çin tıbbında en az sekizinci yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Safra, geleneksel Çin tıbbında karaciğer hastalığını tedavi etmek için kullanılır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olmak için kullanılan yüksek seviyelerde ursodeoksikolik asit içerir.
Ayıların insanlar gibi "kendilerini öldürme" yeteneğine sahip olup olmadığı belirsizdir, ancak kötü koşullarda tutulan hayvanların kendine zarar veren davranışlarda bulunduğu bilinmektedir. Safra, ayının karnında ve safra kesesinde kalıcı bir delik açar. Bu da genellikle ağrılı enfeksiyonlara ve hastalıklara yol açar.
Sonuç olarak, birçok ayı midesini yumruklayarak kendilerini yaralar ve hatta öldürürler. Buna engel olmak için ayılara bazen demir yelekler giydirilir. Tutsak hayvanlardan elde edilen safranın kullanımı Çin'de yasaldır, ancak diğer ülkelerden ithal edilmesi ve vahşi ayılardan elde edilen safra yasaklanmıştır.