Aylardır tüm dünyada konuşulan ve milyonlarca hayvanın itlafına sebep olan Covid-19'dan 100 kat beter kuş gribi salgınından bile önce duyuruldu. Bir uzman, Çin'de hızla yayılan virüsün Avrupa, İngiltere, Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebileceği ve bu durumun, bu kış İngiltere'nin zor durumda olan sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı artırabileceği konusunda uyardı.
SON ZAMANLARDA VAKALARDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Son zamanlarda Çin'de vakalarda artış görülen İnsan metapnömovirüsü (HMPV), ülkenin Hastalık Kontrol Merkezi'ni yayılmasını engellemek için ek adımlar atılması konusunda uyarıda bulunmaya yöneltti.
DİĞER BÖLGELERE YAYILMASI GERÇEK BİR OLASILIK
Soğuk algınlığı ve gribe benzer semptomlara sahip bu solunum yolu hastalığı, NHS'nin grip, Covid-19 ve norovirüs vakalarıyla zorlu bir sezona hazırlandığı bir zamanda ortaya çıktı. Avustralya Ulusal Üniversitesi Tıp ve Psikoloji Fakültesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Sanjaya Senanayake, virüsün diğer bölgelere yayılmasının gerçek bir olasılık olduğunu söyledi.
"BU BİR SORUN YARATIYOR"
Express.co.uk'a konuşan uzman, "Bu bir sorun yaratıyor ve Çin'de çok fazla görüldüğü için, özellikle yılın bu zamanında gördüğümüz tüm küresel seyahatler göz önüne alındığında, bunun dünyanın diğer bölgelerine de taşınması oldukça olası." dedi.
YENİ BİR PANDEMİ KORKUSU
Özellikle HMPV'nin COVID-19'un aksine hayvanlardan insanlara sıçramaması nedeniyle yeni bir pandemi korkusu olmasa da Senanayake, Çin'in ortaya çıkan herhangi bir hastalık belirtisine karşı tetikte olmasını tavsiye etti. Prof. Senanayake sert bir uyarıda bulunarak, "Bu salgın boyunca Çin'in hangi virüslerin ve hangi bakterilerin baskın olduğunu veya yeni bir şeyin ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için veri toplamaya devam etmesi gerekiyor." dedi.
OLAĞAN DIŞI BİR ŞEY
Ayrıca küresel sağlık otoriteleriyle iletişimin aciliyetinin altını çizerken "Eğer olağandışı bir şey görürlerse bunu en kısa sürede Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirmeleri gerekiyor." dedi. Alarma rağmen, HMPV sahnede yeni bir şey değil. 2001'de tanımlanan bu virüsün, antikor çalışmalarına dayanarak çok daha uzun süredir var olduğuna inanılıyor.
"ENDİŞE VERİCİ"
Avustralya'nın Flinders Üniversitesi'nde Halk Sağlığı alanında Doçent olan Jacqueline Stephens, teknolojideki ilerlemelerin artık virüsün daha kolay test edilmesini ve izlenmesini sağladığını açıkladı. Kuzey yarımküredeki vakalardaki artışın "endişe verici" olduğunu, ancak bunun daha soğuk aylarda solunum yolu hastalıklarında görülen tipik mevsimsel artışla örtüştüğünü belirtti.
İNSANLARIN TEKRAR ENFEKTE OLAMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ
Çocuklukta virüse maruz kalan kişilerde zaten belli bir bağışıklık seviyesi olabilir. Ancak bu, insanların tekrar enfekte olamayacağı anlamına gelmez. Çoğu kişi için bu, soğuk algınlığından başka bir şey gibi hissedilmeyecektir.