Miyin projesi, Güneş-Dünya Lagrange noktası 2'ye dört ışık toplayan teleskop ve bir ışın birleştirici göndermeyi öngörüyor. Formasyonda uçan uzay aracı, yıldızların etrafındaki ötegezegenleri doğrudan görüntülemek ve karakterize etmek için yüksek açısal çözünürlüklü orta kızılötesi gözlemler sağlamak için interferometrik teknikleri kullanacak. 65 ışıkyılı uzaklıkta. Ana hedef, Samanyolu'ndaki komşumuzdaki Güneş benzeri yıldızların yörüngesinde dönen potansiyel olarak yaşanabilir karasal gezegenleri tespit etmek olacaktır.
GELİŞTİRME AŞAMASINDA
Proje hala geliştirme aşamasında, ancak mevcut planlar, 2024'te yörüngedeki teknoloji gösterilerini ve ardından bir yıl sonra Tiangong uzay istasyonunda gerçekleştirilen interferometri deneylerini ortaya koyuyor. Dizinin bir prototipi, 2030'da L2'de beş uzay aracı sistemini inşa etmeden önce 2027 civarında fırlatılacak. 2030'dan sonra ikinci bir görev aşamasında diziye dört uzay aracı daha eklenebilir.
UZAY GÜNÜ KUTLAMALARINDA AÇIKLANDI
Daha önce yayınlanan bir dergi makalesi, teleskopların ve merkezi ışın birleştiricinin birbirinden 40 ila 300 metre mesafelerde çalışacağını öne sürüyor. Dizi, 20 parsek uzaklığa kadar olan sistemler için 0,01 yay saniyelik bir uzamsal çözünürlüğe sahip olacaktır. Konsept, Çin'in Anhui eyaleti, Hefei'deki ulusal uzay günü kutlamalarıyla ilgili bir etkinlikte sunuldu. Etkinlik 2016'dan beri her yıl düzenleniyor ve ülkenin ilk uydusu Dongfanghong-1'in 24 Nisan 1970'te fırlatılışının yıldönümü içindi.
BÜYÜK BİLİMSEL DEĞERE SAHİP OLACAK
Leicester Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu'nda araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olan Sarah Casewell'e göre, proje onaylanıp hayata geçirilirse büyük bilimsel değere sahip olacak. Casewell, "Önerilen 0,01 yay saniyelik uzamsal çözünürlük, NASA'nın önerdiği, altı metre çapında bir aynaya ve 25 parsek içindeki 100 yıldızın yaşanabilir bölgelerindeki dış gezegenleri görüntülemek için bir koronagrafa sahip olması muhtemel olan Yaşanabilir Dünyalar Gözlemevi ile karşılaştırılabilir veya ondan daha iyi." Casewell SpaceNews'e söyledi.
YAŞANABİLİR DÜNYALAR GÖZLEMEVİ
NASA'nın Karasal Gezegen Bulucu ve ESA'nın Darwin kavramları da dahil olmak üzere daha önce birden fazla uzay teleskopu içeren sistemler önerildi. NASA , 2040'larda başlayacak ve ultraviyole, görünür ve yakın kızılötesi bantlarda çalışacak olan Yaşanabilir Dünyalar Gözlemevi adlı 11 milyar dolarlık bir proje düşünüyor.
TAMAMLAYICI OLACAK
"Bence bu çoklu uzay aracı konsepti, şu anda planlanan ötegezegen misyonları arasında benzersiz ve benzer bir uzamsal çözünürlüğe sahip ancak yüksek kontrastlı görüntüleme için bir koronagraf veya yıldız gölgesine sahip olması muhtemel olan JWST ve Habitable Worlds'ü tamamlayıcı olacak."
GÖZLEMLEMEK İÇİN KULLANILACAK
Miyin misyonu ayrıca, protogezegen diskleri ve aktif galaktik çekirdekler ve güneş sistemimiz içindeki bir dizi gök cismi gibi diğer hedefleri gözlemlemek için de kullanılacaktır.
TEKNİK ZORLUKLAR OLABİLİR
Proje, Çin'in ötegezegen araştırmalarına artan ilgisinin bir yansıması. Misyonun tasarımı, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) tarafından yönetiliyor. Proje, yörünge testinin ardından onaylanırsa, uçuş düzeni ve görevin interferometri yönlerini çevreleyen çok sayıda teknik zorluk ortaya çıkaracaktır.
TEKLİF DEĞERLENDİRİLİYOR
Bu arada Çin Bilimler Akademisi, Uzay Bilimi Stratejik Öncelik Programı kapsamında ötegezegen arayan uzay gözlemevi görevleri için bir çift teklifi değerlendiriyor. Bunlar, Closeby Habitable Exoplanet Survey ( CHES ) ve Earth 2.0 ( ET ) görevleridir.
CÜCE YILDIZI İZLEMEK İÇİN KULLANACAK
CHES, ESA'nın Gaia yıldız haritalama uzay teleskobu tarafından kullanılan aynı teknik olan astrometriyi kullanacak, ET ise 1,2 milyon cüce yıldızı izlemek için geçiş yöntemini kullanacaktı.