Kuzey Çin'de 160 milyon yıllık kan emen bir yaratığa ait iki devasa fosilin bulunması bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Nature Communications'da yayınlanan yeni bir makalede açıklanan "alışılmadık derecede büyük" fosiller, bugün hala Atlantik'te bulunabilen eski bir çenesiz balık türü olan taş balığı türüne aitti.
KAN VE VÜCUT SIVILARINI EMİYOR
Asalak balığın, diğer canlılara tutunmak için kullanılan, dişlerle dolu, huni benzeri bir ağzı vardır. Bir taşa balığı başka bir balığa bağlandığında etini çıkarmak için dilini kullanır. Daha sonra kanını ve diğer vücut sıvılarını emmeye başlar.
BULUNAN EN ESKİ FOSİLDEN BİLE UZUN
Kuzey Çin'deki Jura karasal fosili Lagerstätte Yanliao Biota'da keşfedilen bu yeni fosiller, şimdiye kadar bulunan en eski taşemenlerden on kat daha büyüktür. Bir tanesi 58 santimetreden uzundu.
DİŞLERİ MÜKEMMEL ŞEKİLDE KORUNMUŞ
Çalışmanın yazarlarından ve Çin Bilimler Akademisi araştırmacısı Feixiang Wu, "İki Jura türünden biri olan Yanliaomyzon occisor, 'Yanliao Biota'dan enayi katil' anlamına geliyor, dünyada şimdiye kadar bulunan ve mükemmel şekilde korunmuş dişlere sahip en büyük taşemen fosilidir." dedi.
Lamprey'lerin bir tür olarak geçmişi 360 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. İlk örnekler Paleozoyik'te bulundu ve yalnızca birkaç santimetre uzunluğundaydı.
EVRİMLERİ HAKKINDA GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARACAK
Ancak bugüne kadar sadece birkaç antik taşemen fosili keşfedildi, bu da bunların evrimi hakkında hala birçok soru olduğu anlamına geliyor. Bu yeni fosiller, taşemenlerin evrimi ve beslenmeleri hakkındaki bilgilerdeki boşluğu doldurmaya yardımcı olacak.
KARMAŞIK DİŞ YAPISINI MERAK EDİYORLAR
Bilim adamları özellikle taşemenlerin karmaşık dişlerini nasıl geliştirdiklerini öğrenmekle ilgileniyorlar. Bu fosiller, bilim adamlarının yaşam döngüleri ve coğrafi kökenleri hakkında daha fazla bilgi toplamasına yardımcı olabilir.
Wu, "Raporumuzdan önce, en eski taş lamba fosili yaklaşık 360 milyon yıl önce Geç Devoniyen'e aitti ve Güney Afrika'da bulunuyordu. O zamandan bu yana yalnızca yedi tür bulundu, bunlardan beşi Paleozoik." dedi. "Şimdi taşemenlerin evrimsel tarihinin önemli bir aşamasını temsil eden iki Jura dönemi ekliyoruz (beslenme modu ve yaşam öyküsü modeliyle ilgili olarak)."
EVRİMLEŞMEDEN ÖNCE YIRTICILARDI
Çalışma, bu taşfalam fosillerinin ağızlarının ve ısıran yapılarının çok iyi korunmuş olduğunu ve bunun Jura döneminde evrimleştiğine dair kanıt sağladığını bildirdi. Bilim adamları bundan yola çıkarak kan emen canlıların bu dönemden önce yırtıcı olduklarını zaten biliyorlar.
GÜNÜMÜZDE SUDA YAŞAYANLARLA BENZİYORLAR
Bilim adamları, günümüz taşemenlerinin muhtemelen Kuzey Yarımküre yerine Güney Yarımküre'de evrimleştiği sonucuna varıyor. Bunun nedeni, fosilin günümüzde suda bulunan taşemenlere büyük ölçüde benzemesidir.
HER YIL 40 KİLO BALIK ÖLDÜRÜYOR
Bugün bir taşemen her yıl yaklaşık 40 kilo balığı öldürebilir. Yanlış çevreye büyük ölçüde zarar verebilirler. 1830'larda Büyük Göller'i istila ettiler ve alabalık, beyaz balık, levrek ve mersin balığı gibi birçok önemli balığı öldürdüler. Bu durum bölgedeki balıkçılığın büyük bir çöküşüne yol açtı.
Wu, Jura ve Kretase dönemlerine ait daha fazla taş balığı fosili bulmak ve "tafa otlarının yaşam tarihi modelinin kökeni hakkında daha derinlemesine düşünmek için" daha fazla saha çalışmasının devam edeceğini söyledi.