Bilim insanları farelere, geyik hücresi nakletti ve şaşırtıcı sonuçlar geldi.
Geyiklerde her yıl üreme döneminden sonra boynuzların düştüğü ve yerine yenilerinin çıktığı biliniyor.
Günde 2,75 santimetre büyüyen boynuzlar, hayvanlar alemindeki en hızlı yenilenen dokulardan biridir ve memelilerin düzenli olarak nasıl hücre yenileyebildiğini anlamamızı sağlar. Özellikle ilginç olan boynuzların nasıl büyüdüğü yeni bir çalışmada da araştırıldı. Çünkü memeliler genel olarak organları ve diğer dokuların çoğunu yeniden oluşturma yeteneğini kaybetmiştir, bu nedenle düzenli olarak yeniden büyüyen büyük bir uzantı, kemikler için yenileyici bir tıp yönteminin nasıl çalışabileceğini bize gösterir.
İşte böyle bir araştırmanın peşinde olan bir grup Çinli araştırmacı (Toa Qin ve meslektaşları), her yıl dökülmeden önce yeniden büyüyen Sika geyiği boynuzlarını inceledi.
Hakemli bilimsel dergi Science’ta yayımlanan çalışmaya göre, araştırmacılar, Sika geyiğinin boynuzlarından doku gelişiminde kritik rol oynayan genleri belirledi ve laboratuvarda izole etti.
Ekip, boynuzların dökülmesinden 10 gün önce geyikleri inceledi ve bu yapıların yeniden büyümesinde ve rejenerasyonda (yenilenme) aktif rol oynayan kök hücreleri tespit etti. Yeniden büyüme potansiyeli en yüksek olan kök hücreler çıkarıldı ve laboratuvar ortamında çoğaltıldı. Daha sonra bunlar farelerin kafa bölgelerine nakledildi. 45 günün sonunda farelerde geyik boynuzlarından alınan kök hücreler sayesinde mini boynuzlar çıktı. Bu boynuzlar hızla büyüdü.
Araştırmacılar, bu dokuların gelişimini sağlayan genetik süreçleri analiz etme imkanı buldu. Çalışma bulguları, organları yenileme yeteneğini kaybetmiş insanlar ve hayvanlar için yeni tedaviler geliştirilmesinin önünü açabilir. Özellikle yaşlanma karşıtı tıbbi yöntemler ve ilaçlar geliştirilmesine katkıda bulunabilecek bir çalışma olarak gösteriliyor. Ayrıca insanlar için çeşitli kemik rahatsızlıklarına yönelik ilaçların geliştirilmesini de sağlayabilir.