Çinli firma Türkiye'de 5 ilde 1200 sağlık çalışanı üzerinde aşısını deneyecek!
Çinli Sinovac Biotech, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'ndan izin aldığını belirterek koronavirüs aşısı Faz-3 uygulamasına başlıyor. Buna göre 5 ilde en az 1200 sağlık çalışanına bu aşı uygulanacak. Öte yandan uzmanlar henüz tamamlanmamış bir aşının etkileri bilinmeden yapılmasını endişeyle karşılıyor.
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın aktardığına göre Çinli Sinovac Biotech firmasının aşısı ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya'nın da aralarında bulunduğu illerde 1200-1300 sağlık çalışanına uygulanacak. Korona virüs salgınında herkesin merakla beklediği haber; aşının bulunması ve insanlara uygulanıp etkisinin görülmesi. Türkiye'de de ilk korona virüs aşısı bugün yapılacak.
Aşının ilk etapta 1200-1300 sağlık personeline yapılması öngörülüyor. Aşı Ankara'da Hacettepe'nin yanında Ankara Hastanesi, Şehir Hastanesi'nin de arasında bulunduğu bazı hastanelerde yapılacak. İstanbul'da Marmara, İstanbul Üniversitesi Tıp fakülteleri ile birlikte özel hastanelerde de uygulanacak. Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, aşıyla ilgili köşesinde şunları yazdı "Türkiye'de ilk Kovid-19 aşısı bugün vurulmaya başlanacak, bir hafta 10 gün içinde 1200-1300 arası kişi aşılanacak.Ağırlıklı olarak sağlık personelinden oluşan kişileri kapsayacak ilk tur aşılamanın ardından kısa bir tetkik sürecine girilecek. Bu kişilerde bir etki yapıp yapmadığına bakılacak.
Bunun için öngörülen süre bir hafta 10 gün kadar; ardından 13 bin kişinin ikinci grup aşılamasına geçilecek. Bu gruptakiler de yine ağırlıklı olarak sağlık personeli ve risk grubunda bulunan insanlar olacak. Burada da kalmayacak, aşı olanlara daha önce koluna verilenin aynısından bir kez daha yapılacak.Bugüne farklı ülkelerde kadar yapılan iki faz çalışmasının incelenmesi sonrası Sağlık Bakanlığı Faz-3 uygulamasının Türkiye'de de hayata geçirilmesi konusunda Çinli firma Sinovac Biotech'e izin vermişti
Eleştiriler var
Dünya genelinde uzmanlar, standart testleri tamamlanmamış aşıların acil durum kullanımlarına karşı endişelerini dile getiriyor. Aşının uzun vadeli etkileri bilinmeden insanların aşılanmasının sorun yaratabileceği vurgulandı.