Geçtiğimiz günlerde açıklanan bir araştırma sonucuna göre dünyada su talebinin önümüzdeki bir kaç 10 yıl içinde katlanarak artacak, en az 33 ülke 2040 yılına kadar aşırı su stresi ile yüzleşecek. Senaryoya göre özellikle istikrarsız ve farklı çatışmaların yaşandığı bölgeler tehdit altında.
NEREDEN GELECEĞİ HALA BELLİ DEĞİL
Daha fazla insan kentlere göç ederek, kaynakları daha da zorlayacak ve bu noktada, yeni oluşan orta sınıf, taleplerinin karşılanması adına, daha yoğun su kullanımı gerektiren gıda ve elektrik üretimi için ayaklanacak. Ancak tüm bu suyun nereden geleceği hâlâ net değil. İklim değişikliğinin bazı alanları kuraklaştırırken, diğerlerini daha sulak hale getireceği tahmin ediliyor.
DAHA BÜYÜK TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA KALACAKLAR
Bazı bölgelerdeki yağış rejimlerinin uç değerlerinin yükselmesi ile, bu durumdan etkilenen topluluklar, çok daha büyük sel ve kuraklık tehditleri ile karşı karşıya kalabilir. Su arz ve talebine ilişkin değişiklikler yapılmasının gerekliliği kaçınılmaz olsa da, bu değişimin tüm dünyada ne şekilde yapılacağı hakkında net bir bilgi yok. Bu noktada, Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute – WRI) tarafından yapılan ve türünün ilk örneği olan analiz, konuya yeni bir ışık tutuyor.
SU STRESİ YAŞAYACAK ÜLKELER
Orta Doğu’da dokuz ülke, 25 yıl içinde yüksek düzeyde su stresi yaşayacak. Bu ülkeler, Bahreyn, Kuveyt, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suudi Arabistan, Umman ve Lübnan.
TÜRKİYE'DE LİSTEDE
Ülkemiz ise 2040 yılına kadar su sıkıntısı yaşayacak ülkeler listesinde adından söz ettiriyor. Türkiye, bahsedilen listenin 27. sırasında yer alıyor. Uzman isim, Türkiye topraklarının yarısında, aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı görüldüğünü anlattı.
YÜKSEK DERECEDE RİSKLİ
Dr. Kesici, “Dünya Su Stresi Haritası'na (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde ülkemizin su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtilmektedir. Ayrıca ülkemiz yer altı sularının çok ciddi risk altında olduğu ve kuraklığı çok şiddetli şekilde yaşayacağı da belirtilmektedir. Su sorununda 17 ülkenin 'aşırı yüksek derecede' gösterildiği dünya ülkeleri arasında Türkiye 27'nci sırada, 'yüksek derecede' en riskli ikinci kategoride" dedi.