Çorum’da Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat zamanında yapılan Ulu Cami'de Osmanlı kültürünü yansıtan ve yıllar önce sıvayla kapatıldığı anlaşılan motifler ve kalem işi bezemeler gün yüzüne çıkarıldı.
Tarihi camide geçen yıl Aralık ayında başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Çalışmalarda Osmanlı dönemine ait ve yıllar önce yapılan tadilatlar sırasında üzeri sıvayla kapatılmış, 250 yıllık motifler, kalem işi bezemeler ortaya çıkarıldı.
Ortaya çıkarılan motif ve kalem işi bezemeler, restorasyon çalışmasıyla aslına uygun bir şekilde yeniden canlandırılacak.
Caminin iç beden duvarlarında, ahşap tavan, korkuluk, kaplama ve doğramalarında, avlusunda ve şadırvanda kentin simgesi haline gelen eserin özgün yapısına uygun olarak gerekli onarmalar yapılacak.
Aynı zamanda cami çevre düzenlemesi yapılarak eserin döneminin özelliklerini yansıtması sağlanacak. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi Ulu Cami yeniden ibadete açılacak.
Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Mustafa Uzun, kök boya ile yapılan motifler ve kalem işi bezemelerin ortaya çıktığını açıkladı.
250 YILLIK SÜSLEMELER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Gün yüzüne çıkarılan kalem işleri ve süslemelerin 250 yıllık olduğunun tahmin edildiğini anlatan Uzun, şöyle konuştu:
“Yapılan çalışmalar kapsamında ana kubbede yağlı boya süslemeler vardı. Bunların rasmasını yaptığımızda altından kök boya ile yapılmış özgün eski döneme ait süslemeler ortaya çıktı. Bunların dışında pandantiflerde bitkisel süslemeler açığa çıktı. Ve dört halifenin isminin yazılı olduğu 'Cihar-ı Yari Güzinler' açığa çıktı” dedi.
Mustafa Uzun, ayrıca caminin farklı zamanlarda meydana gelen depremlerde aldığı hasarlar sonucu restorasyon yapıldığını söyledi.
Uzun, en önemli restorasyonun ise IV. Murad zamanındaki restorasyon olduğunu belirtti.