Son zamanlarda grip ve Covid vakalarının tek aratmasıyla beraber, bağışıklık sistemini güçlendirmek en önemli durum haline geldi. Bağışıklık sistemi; vücudumuza dışardan gelen zararlı mikroorganizmalar (bakteriler, virüsler vb.) ile savaşarak bizi hastalıklardan korur. Bu sebeple ne kadar sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olursak hastalıklar ile savaşma gücümüz de o kadar artmış olur. Sağlam bir bağışıklık sistemini elde etmenin yolu ise doğru ve sağlıklı bir diyetten geçer.
Peki neler yapmalıyız?
1- YETERLİ SU TÜKETİMİ
Vücudunuza aldığınız toksinlerin dışarı atılmasında şüphesiz en etkili sıvı sudur. Bu sebeple herkesin günlük alması gereken miktara göre su tüketmesi oldukça önemlidir. Çok basit bir matematik işlemi ile günlük sıvı alımınızı hesaplayabilirsiniz. Kg (var olan kilonuz) x 30 ml = bir günlük su ihtiyacınız. Örneğin: 70 kg birisi için 70x30 yaptığımız zaman 2100 ml su tüketmesi gerektiğini öğrenmiş oluruz.
2- SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ
A, C, E vitaminleri en güçlü antioksidan vitaminlerdendir. Sebze ve meyveler ise hem bu vitaminlerin temel kaynağı hem de posa yönünden zengin olduğu için bağırsak sağlığınıza da katkı sağlayarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olur. Bu desteği saplayabilmek için günde en az 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimi önerilir. Özellikle; portakal, mandalina, kivi, biber, koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler, domates, havuç, sarımsak, zencefil, zerdeçal ve kuşburnu günlük olarak beslenmemizde bulunması gereken sebze ve meyvelerdendir.
3- D VİTAMİNİ
D vitamini artık bir vitamin olarak değil hormon olarak görüldüğü için vücudumuzda şeker hastalığından Covid-19’a kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan son çalışmalarda D vitamini düzeyleri 30 ng/dl üzerinde olan kişilerin Corona’yı daha az semptomla veya semptomsuz geçirdiği görülmüştür. D vitaminini besinlerden karşılamak oldukça zor olduğu için (az miktarda somon, yumurta vb.) temel kaynağımız olan güneşten yararlanmak ve takviyeler kullanmak önerilir. Evde kaldığımız bu süreçte güneşten yararlanamadığımızı varsayarsak, doktor veya diyetisyen önerisi ile D vitamini takviyesi kullanılması önerilir.
4- OMEGA-3
Vücudumuzda var olan inflamasyon ve iltihaba karşı savaşan en önemli yağ asitlerinden biridir. En çok yağlı balıklar, ceviz, zeytinyağı, zeytin, avokado gibi besinlerde bulunur. Haftada en az 2-3 günlük balık tüketimi (haşlama, fırın, çorba, buğulama vb.) önemlidir. Bireylerde vücudu enfeksiyona karşı korumak için en çok kullanılan takviyelerden biridir.
5- ÇİNKO
Bireylerde en çok kullanılan takviyelerden bir diğeri ise çinkodur. Çinko vücudumuzda bakterilerin çoğalmasını önleyerek enfeksiyonlardan koruyucu özelliğe sahiptir. Aynı zamanda büyüme ve gelişme döneminde yeterli alınması oldukça önemlidir. İştahsızlık yaşayan bireylerde iştah arttırıcı etkinliği sayesinde bolca beslenmede bulundurulmalıdır. Özellikle; badem, fındık, fıstık, kabak çekirdeği, susam, kurubaklagiller ve deniz ürünleri çinko açısından zengindir.
6- BAĞIRSAK DOSTU BAHARATLAR
Zerdeçal, tarçın, fesleğen, kekik bağırsak mikroflorası için önemli baharatlardandır. Bağırsak sağlığını geliştirip bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olurlar. Bu sebeple beslenmemizde bulundurmak oldukça önemlidir.
7- DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU
Düzensiz uykunun bağışıklık sisteminin zayıflamasında önemli etkenlerden biridir. Gece karanlıkta salgılanan melatonin hormon aktivitesinin bozulmasına sebep olabilir ve bu sebeple günde en az 7-8 saat karanlıkta uyumak önemlidir.
Tüm bunlara dikkat ederseniz yıl boyu güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilirsiniz. Sağlıklı günler!