Cumhurbaşkanı Erdoğan Deik Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu: "Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Enflasyonda geçici rahatlama değil, kalıcı düşüş hedefliyoruz" diyerek, "Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar. 1 Nisan'da döviz kuru uçacak diye karamsar senaryolar çizdiler. Bunların hiçbirisi gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Deik Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu: "Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Deik Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu: "Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar" - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye'nin gelişmesine katkı yapan, istihdam oluşturan DEİK üyelerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. 

DEİK, 1985 yılında bu yana dış ticaret, uluslararası hizmetlerde büyük rol üstleniyor. Görev alan iş dünyamızın temsilcilerini anıyorum. İnsanımızın evine ekmek götürmesini sağlayan DEİK üyelerine şükran sunuyorum. Ödüle layık görülen ustalarımızı tebrik ediyorum.

Ödüle layık görülen ustalarımızı takdir ediyorum. DEİK, 5 bin üyesiyle özel sektörümüzün dünyaya açılan penceresidir. Resmi ziyaretler, uluslararası ziyaretlerde siz kardeşlerimizin bir programına muhakkak rastlıyoruz. DEİK'in gönül elçileriyle karşılaşıyoruz.

DEİK camiasıyla iftihar ediyoruz. DEİK üyeleriyle istişarelerde bulunduk. Sizlerle yakın diyalog içinde olmanın gayretindeyiz.

"İSRAİL'E BASKIYI SÜRDÜRECEĞİZ"

İsrail'e ticareti durdurmada iş dünyasıyla beraberiz. Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliamlarını durdurana kadar İsrail üzerine baskıyı sürdüreceğiz.

Gazze'de 36 bin masumu şehit eden İsrail'i ateşkese zorlamak amacıyla aldığımız ticari işlemleri durdurma kararımızın sürecinde de iş dünyamızla iletişim kanallarımızı açık tutuyoruz. Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliamlarına son verinceye kadar ticaret ve diplomasi alanında İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz. DEİK ile önümüzdeki dönemde de meselelerimizi görüşmeye, konuşmaya, sıkıntılarınıza çare üretmeye devam edeceğiz. Şunu çok iyi bilmenizi isterim, Türkiye için çalışan, ihraç eden, Türk ekonomisine güvenerek yatırımlarını artıran, Türkiye Yüzyılı inşasına omuz veren herkesin yanındayız. Siyasi görüşlerimiz, düşünce dünyamız farklı olabilir. Hayata bakışımız, olaylara, sorunlara yaklaşımımız farklılık arz edebilir. Bunların tamamı Türkiye'nin büyüklüğünü, beşeri ve kültürel hazinesinin zenginliğini gösteren birer işarettir. Tüm farklılıklarımızı kucaklıyoruz. Herkesin fikrine, düşüncesine ve yapıcı eleştirisine saygıyla yaklaşıyoruz. Kalbi Türkiye için çarpan, Türkiye için hayal kuran, büyük ve güçlü Türkiye hayali ile heyecanlanan, Türkiye'nin müreffeh ve mutlu yarınları için ter döken herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun gerçeğe dönüşmesi için emek veren herkesten şeref duyuyoruz. Siz çalıştığınız, ürettiğiniz, yatırım yaptığınız müddetçe biz de sizlerin yanında olacağız. Tüm kabine üyelerimiz dahil, hepimizin kapısı DEİK üyelerine açıktır. Bu konuda herhanhgi bir yerde eksiklik, yanlış görürsek gerekeni yapmaktan imtina etmeyiz.

Tüm farklılıklarımızı kucaklıyoruz. Herkesin düşüncesine ve yapıcı eleştirisine saygıyla yaklaşıyoruz. Türkiye'nin mutlu yarınları için ter döken herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz için taş üstüne taş koyan insanlarımızla yürümekten gurur duyuyoruz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Deik Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu: "Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar" - Resim : 2

"MİLLİ GELİRİMİZ TARİHTE İLK KEZ REKOR KIRDI"

İş dünyamız söz konusu olunca, açık söylüyorum, hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz. Rabbim muhabbetimizi, yol arkadaşlığımızı daim eylesin. Kovid salgınının tetiklediği ekonomik sıkıntılı bölgemizdeki çatışmalarla daha da çetrefilleşti.Türkiye, tüm bu sınamalara ilave olarak deprem yaşadı. Depremin toplam maliyeti 104 milyar dolardır. Hiçbir ekonomi böyle bir badireyi kolayca atlamaz.

3 seçim geçirdik. Seçimlerin ülke ekonomisini durağan hale getirdiğini hepimiz biliyoruz. Bu süreçte hedeflerimizden kopmadık. Yıllık ihracatımız 257 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında yüzde 0.55 olan dünya ihracatındaki payımızı 1.8'e çıkarttık. Cari açığımız 31.2 milyar dolara kadar geriledi. Büyüme tarafında da sonuçlar umut vericidir. Avrupa'da birinci G-20'de ise 4. sıradayız. Milli Gelirimiz tarihte ilk kez 1.1 trilyon doların üzerine çıktı.

Başkaları gibi kendi siyasi ikbalimiz uğruna ülkemiz ve milletimizin istikbaline göz dikmedik. Ekonomi programımızın olumlu neticelerini almaya başladık.

"DÖVİZ KURU ÜZERİNDEN MİLLETE KORKU SALDILAR"

Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar. 1 Nisan'da döviz kuru uçacak diye karamsar senaryolar çizdiler. Bunların hiçbirisi gerçekleşmedi.

Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine gireceğiz. Ülkemize yönelik yatırımcı güveni de her geçen gün artıyor. Ülke risk primimiz salgın öncesi seviyelere geriledi.

Türkiye'ye sermaye girişleri ivme kazandı. Çok taraflı kalkınma bankaları Türkiye portföyünü genişletiyor. Sanayide çarklar sorunsuz bir şekilde dönmeye devam ediyor. Turizmcilerimiz rekorları kırmak için tüm hazırlılarını yapıyor. 2028'e kadar seçimsiz 4 seneyi en verimli şekilde değerlendireceğiz.

Tüm dünyanın içinde bulunduğu bu sancılı dönemi Türk ekonomisi için bir sıçrama dönemine dönüştüreceğiz.

ENFLASYON MESAJI

Ekonomi programımızın asli önceliği enflasyonu tek haneye indirerek milletimizin refahını artırmaktır. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş bekliyoruz. Asla kolaycı çözümler peşinde değiliz. Yıllık bazda enflasyonun mayısta en yüksek seviyeye ulaşmasını, ardından hızlı düşüşe geçmesini bekliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecine gireceğiz."

Turizmcilerimiz yeni rekorlar kırmak için hazırlıklarını yapıyor. 4 yıllık seçimsiz dönemi en verimli şekilde değerlendireceğiz.

Hedeflerimizin doğrultusunda ilerlemekten vazgeçmeyelim. Felaket tüccarlarına kulak asmayalım. DEİK üyelerimizin emeği, çabası olmadan bunların hiçbirini yapamazdık. Siz çalıştınız, ülke ülke şehir şehir dolaştınız.