Kabine toplantısının ardından Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı 3 saat 30 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel NATO Liderler Zirvesi'ndeki temasları, zirvede liderlerle yaptığı ikili görüşmelere ilişkin detaylar gözden geçirildi. Diğer yandan savaşın Türkiye'ye etkileri, tarım, ticaret, enerji gibi alanlarda alınacak tedbirler ile Ukrayna'dan Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili son durum da masaya yatırıldı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar:

"Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde açtığımız köprü boğazlar üzerindeki 6. geçiş noktasıdır.

Ukrayna noktasında 2014 yılından bu yana devam eden kriz durumunda samimiyetle çalışan tek ülkeyiz.

Barış yolunda en çok çaba gösteren ülke durumundayız. İnşallah ateşkes ve barış müzakerelerini yürüten Ukrayna ve Rusya heyetleri yarın İstanbul'da bir araya gelecek.

Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile yürüttüğümüz görüşmeler olumlu bir şekilde ilerliyor.

Herkesin tahrik peşinde koştuğu günlerde biz taraflara her fırsatta barışın teşhisini telkin ettik. Her iki tarafın da samimiyetine güvendiği ülke olarak barış yolunda en çok çabayı gösteren ülkeyiz. Dışişleri Bakanları toplantısı bildiğiniz gibi Antalya'da yapıldı. Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da tekrar bir araya gelecek. Toplantı öncesi heyetlerle görüşme yapacağız. 

"Midelerine kramplar giriyordu"

Türkiye 40 yıla yaklaşan terörle mücadelede ödediği onca bedele rağmen izlediği çizgiden sapmamıştır.

AFAD, TİKA ile dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz faaliyetlere de hep bu zaviyeden baktık. Türkiye, büyüme stratejisinden taviz vermeden yolunda ilerlemektedir.

Salgında gelişmiş ülkeler bile çaresizce sağa sola savrulurken Türkiye'nin sağlık hizmetlerini ayakta tutmasıyla birilerinin midelerine kramplar giriyordu.

"Son söz milletimizindir"

Önümüze döşenen mayınlar, yaşadıklarımız zorluklar yok mu? Ama bunların üzerinde kararlılığımız ve birikimimiz var. En büyük hesap ve plan sahibi Allah'tır. Son söz milletimizindir.

İnşallah 2023'e kadar milletimizle gönül köprülerimizi daha da sağlamlaştıracağız. 

1915 Çanakkale Köprüsü, tam 140 yıl önce benzer bir projeyi düşünen ecdada bir armağındır. Aynı şekilde 107 yıl önce vatanımız için savaşan kahramanlarımız için bir teşekkürdür.

Unutmayın, orta açıklıkta şu anda bu köprümüz dünyanın bir numarası olmuştur. Bundan dolayı herhangi bir takdirinizi beklemiyoruz. Ama takdir etmeniz sizi küçültmez aksine büyütür.

"Zehirli oklar bize yöneldi"

İBB dönemimizde Marmaray projemize başladığımızda aynı zehirli oklar bize yöneldi. Mahkeme mahkeme dolanarak 4 yıl bizi geciktirdiler. Şimdi rahatlıkla Asya'dan Avrupa'ya geçiyorlar. Aynı şekilde Avrasya'da beşli çete diyorlar; beşli çete dedikleri koy bir kenara aynı siyasi görüşü paylaşan arkadaşlarınız bu projenin içerisinde.

3. Köprü, artık iki beton kuleden ibaret manşeti atanların sefilliklerini unutmadık. Aynı güruh Çanakkale’deki köprü için de demediğini bırakmadı.

"Biga nedir diye sorsan bilmez"

Bay Kemal Yap-İşlet-Devlet nedir, bilmez. Yıllardır bizi bu model üzerinden yerden yere vurdu. Biga'yı yaptık, onunla ilgili de konuştular. Biga nedir diye sorsan bilmez.

Şu an dünyadaki üç havalimanından biri İstanbul Havalimanı. Şimdi yüklenici firmalar, işletmeci firmalar ilave bazı projelerle güzelleştirmeler yapacaklar.

Geçmediğimiz köprünün ücretini ödüyoruz diyorlar. Biz kale almıyoruz. Bu yalanla aklı karışanlar için bir kez daha kamu özel teşekkülünü anlatmak isterim.

Köprünün garanti ücretlerine açıklama

Kamu Özel iş birliği modeli ile hayata geçirilen 2003-2021 yılları arasında hayata geçirilen yatırımların ülkemizin milli gelirine 395 milyar dolar, üretime 838 milyar dolar, istihdama 1 milyon kişi katkısı zaten olmuştur. Kamu eliyle ülkemizin her ilinde, her ilçesinde, her köyünde ve her karış toprağında, yol, köprü, hastane, okul, baraj, sulama tesisi kamu hizmet binası yatırımı yapılmaktadır. İstanbul-İzmir Otoyolu ve onun bir parçası olan Osman Gazi Köprüsü'nün işletme süresinde devlete sağlayacağı KDV geliri, toplam 1,3 milyar avrodur. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, sadece vakit, akaryakıt ve karbon salınımındaki azalım getirisinin, yıllık 415 milyon avro olacağı hesaplanmaktadır. Her yatırım, onu bir fiil kullananlar yanında ülkenin ve milletin ortak malıdır. Üstelik doğrudan bütçeden yapılan yatırımlarda işin bedeli peşin ödenmekte hizmet ise proje tamamlandıktan sonra peyderpey alınmaya başlanmaktadır. Buralarda verilen hizmetlerin tamamı ücretsiz olduğu için kamuya doğrudan herhangi bir maddi geri dönüşte yoktur. Türkiye, bu modeli en verimli şekilde kullanan Avrupa'da 3'üncü, dünyada 13'üncü ülke durumundadır. Kamu özel iş birliği projeleri bu ülkenin hiçbir vatandaşınıın cebinden haksız tek kuruş götürmez. Varsın birileri, ellerine tutuşturulan modelleri kendilerinin diye okutmaya çalışsın. Varsın birileri kendi hırslarının, karanlık ajandalarının peşinde koşsun. Biz milletimize ve ülkemize aşığız. Eser kazandırmaya, 2023 hedefimizle 2050 misyonumuzla büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ve ihya etmeyi sürdüreceğiz. 

"Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak programı uyguluyoruz"

Türkiye'ye vesayetle, darbelerle, terör örgütleriyle toplumsal fay hatlarını tahriple, uluslararası dayatmalarla diz çöktüremeyenler son olarak ekonomimizi hedef aldılar. Türkiye'yi bölgesinin lideri durumunda çıkardık. İşte bunun için diyoruz ki günlük sıkıntılarımızı konuşurken Türkiye'nin mevcut kazanımlarını hangi badirelerden geçerek elde ettiğini asla hatrımızdan çıkarmamalıyız.  Sağlık tehdidi olarak salgın krizi giderek üretim, lojistik, finans, güvenlik alanlarına yayılan küresel depreme dönüştü. Bizim bu dönemde önceliğimiz insanımızın işini, aşını garanti altına alacak bir ekonomik işleyişi kesintisiz sürdürmek olmuştur.

Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak programı uyguluyoruz. Sıkıntılarımız geçici ama unutmayın, kazanımlarımız bakidir. Milletimizden sadece sabırlı olmasını istiyoruz.

KDV müjdesi

İlk etapta gıda ürünlerideki KDV oranlarını yüzde 8'den yüzde 1'e düşürmüştük. Bu indirim 14 Şubat'tan itibaren pek çok üründe bir fiil uygulanmaya başlanmıştı. Temel ihtiyaç maddelerinden olan, deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sini yüzde 18’den 8 indirme kararı aldık. Yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Konut ve arsalardaki KDV çalışması bir diğer çalışmamızdır. Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8'e indirrek inşaat sekötrünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz. Tıppi cihazların KDV'sini yüzde 18'den 8'e indiriyoruz. Otogalericilerin araç alım satımından elde ettikleri yat ile kat, gezinti gemilerinin KDV oranını yüzde 18'e yükseltiyoruz. 

Şarj istasyonları yaygınlaştırılması

Yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz. 81 ilimizin tamamında bin 500'den fazla Yüksek hızlı şarj istasyonları kurulumu çalışmalarına destek sağlıyoruz.